Hlavní obsah

Další zatýkání v Trumpově blízkosti. FBI zadržela jeho volebního poradce

Roger Stone podle vyšetřovatelů čelí sedmi obviněním.Video: AP

 

Reklama

Média o Stoneovi spekulovala, že tajně spolupracoval se zakladatelem serveru WikiLeaks a že předem věděl o ukradení a zveřejnění e-mailů volebního manažera Clintonové.

Článek

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) dnes na Floridě zadržel někdejšího volebního poradce nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa Rogera Stonea. Oznámil to podle agentury Reuters úřad zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který objasňuje ruskou roli v amerických prezidentských volbách. Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová následně televizi CNN řekla, že případ s prezidentem nijak nesouvisí.

Stone podle Muellerova úřadu čelí sedmi obviněním, mimo jiné z maření vyšetřování, ovlivňování svědka a z opakovaného lhaní výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu tajných služeb.

„Obvinění vznesená proti panu Stoneovi nemají žádnou souvislost s prezidentem a ani s Bílým domem,“ řekla Sandersová. „Prezident neudělal nic špatného,“ dodala.

Stone v minulosti opakovaně odmítl, že by během voleb byl ve spojení s Rusy. Uznal ale, že při kampani zacházel do krajnosti, vždy ale v mezích zákona.

Média o Stoneovi, který během voleb patřil k Trumpovým neformálním poradcům, spekulovala, že tajně spolupracoval se zakladatelem serveru WikiLeaks Julianem Assangem a že předem věděl o ukradení a zveřejnění e-mailů Johna Podesty, někdejšího volebního manažera neúspěšné demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové.

Elektronickou poštu, která patřila Podestovi a dalším činitelům Demokratické strany, zveřejnil hacker či hackerské uskupení pod názvem Guccifer 2.0. S Gucciferem 2.0 si Stone na Twitteru vyměnil několik vzkazů, v nichž mu hacker nabídl, že by mu mohl být nápomocný. Stone tweety označuje za obyčejnou internetovou debatu a žádné dostupné důkazy neukazují, že by návrh přijal.

Americké tajné služby podle CNN předpokládají, že Guccifer 2.0 je jeden z kanálů, které Rusko k ovlivnění amerických prezidentských voleb využilo. Moskva důrazně popírá, že by do kampaně v USA jakkoli zasahovala.

Reklama

Související témata:

Doporučované