Hlavní obsah
Online

Další země se uzavře. Vymyslela „přerušovaný“ lockdown

Foto: Profimedia.cz

V Římě se proti opatřením vlády Giussepe Conteho protestovalo.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace v Česku i ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Itálie přes Vánoce a Nový rok zpřísní stávající opatření proti šíření koronaviru, a po celé zemi tak budou muset zavřít obchody, restaurace a bary. Přísnější pravidla budou platit v obdobích od 24. do 27. prosince, od 31. prosince do 3. ledna a od 5. do 6. ledna.

- Uzávěry běžného života oznámily i další země. Rakousko se chystá na lockdown s uzavřenými „zbytnými“ obchody od 26. prosince. Své verze přísné karantény mají i Německo nebo Nizozemí.

- Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv schválil mimořádné použití vakcíny proti covidu-19 od americké biotechnologické společnosti Moderna. Spojené státy tak již mají dvě schválené očkovací vakcíny.

  • Izrael začal očkovat proti covidu, první byl premiér Netanjahu

    V Izraeli začala kampaň očkování proti koronaviru. Jako první dostal vakcínu před televizními kamerami premiér Benjamin Netanjahu, aby očkovací kampaň podpořil, informovala agentura AFP. Jednasedmdesátiletý předseda vlády byl očkován v sobotu večer v nemocnici poblíž Tel Avivu. Hned po něm přišel na řadu ministr zdravotnictví Juli Edelstein. V neděli očkování čeká prezidenta Reuvena Rivlina.

    „Je to velký den pro Izrael. Věřím v tuto vakcínu. Konec pandemie je na dohled, do Izraele míří miliony dávek vakcíny,“ prohlásil premiér Netanjahu a vyzval přitom občany, aby následovali jeho příkladu.

  • Skotsko vyhlásilo zákaz cestování do zbytku Spojeného království

    První skotská ministryně Nicola Sturgeonová oznámila „přísný zákaz cestování“ mezi Skotskem a zbytkem Spojeného království. Uvedla, že zákaz cestování zůstane v platnosti po celé vánoční svátky, výjimky budou povoleny pouze na Štědrý den.

  • Rozbor: Jak se dva regiony dostaly na 86 bodů PES

    Už deset českých krajů je podle skóre PES v nejvyšším pátém stupni. Nejhůř na tom podle čísel jsou Karlovarský a Plzeňský kraj. Výši skóre tam ovlivnilo několik ohnisek v sociálních službách či ve věznici. Podrobně v přiloženém článku.

  • Na německo-rakouské hranici stojí kolona kvůli testům na covid

    Zhruba 17 kilometrů dlouhá kolona aut se dnes odpoledne vytvořila na německé dálnici A3 směrem do Rakouska. Důvodem jsou zdravotní kontroly na rakouské hranici, jejichž cílem je zabránit šíření koronaviru, uvedla agentura DPA. Podle bavorské policie má řada vozidel „východoevropské“ poznávací značky. Rakouská policie a vojsko podle agentury APA namátkově kontroluje také hraniční přechody z Česka, Slovenska a dalších sousedních zemí.

    Na rakousko-německém hraničním přechodu Suben se fronta aut začala tvořit již v noci na dnešek. Podle bavorských úřadů zdravotní kontroly začaly dnes v 10:00 SEČ. Namátkové kontroly jsou součástí opatření, které Rakousko od dneška zavedlo pro cestující z rizikových oblastí.

  • Macron je po pozitivním testu na covid-19 ve stabilním stavu

    Francouzský prezident Emmanuel Macron je ve stabilním stavu, uvedla podle BBC jeho kancelář den poté, co oznámila, že je na koronavirus pozitivní.

    „Stále se potýká s horečkou, kašlem a únavou, zdravotní stav mu ale nebrání v plnění povinností,“ uvádí se v prohlášení podepsaném lékařem.

    Prezident Macron se izoluje v oficiálním sídle mimo Paříž. Podle dřívějšího prohlášení Elysejského paláce se Macron pravděpodobně nakazil během unijního summitu minulý týden. Otestovat se kvůli tomu nechali i další představitelé evropských států, včetně portugalského či španělského premiéra. Oběma vyšel negativní test, přesto podstoupí preventivní karanténu.

  • Za selfie bez roušky chilský prezident dostal pokutu 75 000 Kč

    Chilský prezident Sebastián Piñera dostal v pátek pokutu ve výši 2 500 000 chilských pes (75 000 Kč) proto, že se během pandemie koronaviru vyfotil na pláži s kolemjdoucím, aniž by měl nasazenou roušku. Prezident vysvětlil, že po pláži poblíž svého domova v chilském přímořském městě Cachagua kráčel sám, ale kolemjdoucí žena ho poznala a požádala jej o společnou fotografii.

    V Chile platí ohledně nošení roušky na všech veřejných místech přísná pravidla. Za jejich porušení hrozí sankce, které zahrnují pokuty a dokonce vězení, píše agentura Reuters.

  • USA mají druhou schválenou vakcínu, ale i 250 000 nových nákaz

    Spojené státy se staly první zemí, která povolila vakcínu od společnosti Moderna. Ve stejný den USA zaznamenaly okolo 250 000 nových nákaz koronavirem, podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) i deníku The New York Times (NYT) je denní bilance opět rekordní. Toto „kdysi nemyslitelné“ číslo deník NYT označuje za další drsnou připomínku toho, jak zoufale USA vakcíny na covid-19 potřebují.

    S covidem-19 nyní v USA denně umírá asi 2500 lidí, v pátek bilance obětí narostla přibližně o 2800 na celkových více než 313 000. Počet nemocničních lůžek obsazených pacienty s koronavirem už se blížil 115 000, přičemž šíření nákazy zřejmě stále nepolevuje.

  • Neurobiolog Šerý kritizoval antigenní testy, končí v ministerské skupině

    Odborný tým, který má na Ministerstvu zdravotnictví na starosti testování na koronavirus, přišel o dalšího svého člena. Nejprve před pár dny oznámil Marián Hajdúch, že skončí ke konci prosince jako předseda této ministerské skupiny. Teď se ke stejnému kroku rozhodl také neurobiolog a expert na diagnostiku DNA Omar Šerý. Pro Seznam Zprávy řekl, že chtěl skončit sám, ale ministerstvo ho odvolalo poté, co veřejně kritizoval protiepidemický systém PES a také antigenní testy. Podrobněji v přiložené zprávě.

  • Nový kmen koronaviru je nakažlivější, vakcína by na něj ale měla zabírat

    Podle prvních zjištění nový kmen koronaviru, který se šíří Londýnem a jižní Anglií, je o 50 % nakažlivější. Nic ale nenaznačuje, že by byl více nebezpečný nebo by na něj neměla zabrat vakcína, píše The Sun. Podle BBC má v Anglii dojít ještě k dalšímu zpřísnění opatření.

  • Sever Sydney je v karanténě, hlásí 39 případů koronaviru

    Úřady zavedly pro čtvrt milionu obyvatel Sydney od soboty do Vánoc striktní karanténu ve snaze zastavit rozšíření koronaviru do zbytku největšího australského města. Opatření se týká severu Sydney. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Úřady tak rozhodly poté, co se v posledních dnech objevilo 39 nově potvrzených případů koronaviru. V zemi na jižní polokouli nyní začíná léto.

    Austrálie se zatím vyhnula nejhorším dopadům pandemie díky uzavření hranic, karanténním opatřením, rozšířenému testování a dodržování sociálních odstupů. Pětadvacetimilionová země od vypuknutí pandemie zaznamenala přes 28 000 potvrzených případů koronaviru.

  • Nejsme schopni trasovat tolik lidí, přiznává vrchní statistik

    Jsou regiony, kde se začínají zahlcovat nemocnice. „Realitu v nemocnicích bych popsal jako křehkou stagnaci, s rizikem nárůstu zátěže. Ten se již také v některých regionech bohužel odehrává,“ uvedl v rozhovoru pro Právo šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek. Po Vánocích může být situace ještě komplikovanější, pokud bude pokračovat aktuální růst nakažených. Jen za pátek zachytily evidované testy 8800 nových případů a to nejsou hygienici schopni dotrasovat.

    „Odborníci hovoří o kapacitě, kterou bychom dokázali úplně dotrasovat. Padají počty například tisíc nebo nízké jednotky tisíc nově diagnostikovaných denně, a za tou hranou dávno jsme. Při takto velké virové náloži toho nejsme schopni,“ uvedl Dušek v rozhovoru pro Právo.

  • Vakcínu proti covidu-19 schválil také švýcarský regulátor

    Vakcínou proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech už se může očkovat i ve Švýcarsku. Místní regulační orgán Swissmedic nasazení přípravku povolil ve standardním schvalovacím řízení a uvedl, že plnohodnotný souhlas s použitím udělil jako první na světě. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

    Swissmedic ve věci rozhodl dva měsíce po přijetí žádosti od výrobců. „Dostupná data ukázala poměrně vysokou míru účinnosti ve všech zkoumaných věkových skupinách, čímž byly splněny bezpečnostní požadavky,“ citoval Reuters z prohlášení na webu agentury.

  • Austrálie ruší slavný jachtařský závod

    Letos neproběhne tradiční jachtařský závod Rolex Sydney to Hobart Yacht Race pořádaný australským jachtařským klubem, píše AFP. Prestižní závod začíná v Sydney v Novém Jižním Walesu 26. prosince a končí 31. prosince v tasmánském Hobartu. Závod měří přibližně 630 námořních mil. Důvodem je nárůst počtu nových případů nákazy covidem-19 v Novém Jižním Walesu.

  • Slovensko má v karanténě všechny tři nejvyšší ústavní činitele

    Premiér Igor Matovič je v karanténě proto, že měl pozitivní test. Prezidentka Zuzana Čaputová a šéf parlamentu Boris Kollár jsou v karanténě z preventivních důvodů, testování je teprve čeká, píše Denník N.

  • Covid-19 jako hlavní příčina úmrtí v pěti zemích Latinské Ameriky

    V pěti zemích Latinské Ameriky je onemocnění covid-19 hlavní příčinou úmrtí. Nejhůře je na tom Peru, kde na milion obyvatel zemře 1105 lidí nakažených koronavirem, uvádí americká NPR. Stejně tak je nejčastější příčinou úmrtí covid-19 v Brazílii, Chile, Ekvádoru a Panamě. V dalších šesti zemích je nový koronavirus druhou nejčastější příčinou smrti.

Reklama

Hlavní zprávy