Hlavní obsah

Policie byla ve stovkách hospod. Jak moc hospodští vzdorovali vládě?

Foto: Facebook U Sajmona pod Hájkem, Seznam Zprávy

V pátek přišla policie do hospody U Sajmona pod Hájkem.

Reklama

Policisté během pátečního dne zkontrolovali v každém kraji stovky hospod, restaurací nebo barů. Otevřeny zůstaly jen jednotky z nich.

Článek

Pouze několik hospod nebo restaurací zůstalo v pátek i přes vládní nařízení proti koronaviru otevřených.

Dokládá to zjištění policistů. Ti v jednotlivých krajích zkontrolovali stovky různých podniků.

I přes zákaz zůstaly otevřené maximálně jednotky hospod. Jednu takovou odhalili policisté ve Středočeském kraji.

„Do půlnoci jsme v rámci kraje zkontrolovali 559 provozoven a řešili jsme jeden přestupek nerespektování krizového zákona, který bude oznámen příslušnému správnímu orgánu,“ uvedla mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.

V dalších regionech - třeba v Karlovarském, Moravskoslezském, Plzeňském, Pardubickém kraji nebo na Vysočině - policisté žádné porušení nařízení vlády premiéra Andreje Babiše nezjistili. Všude přitom provedli také stovky kontrol.

Jednou z hospod, která však zůstala otevřená, byla brněnská hospoda U Sajmona pod Hájkem. Její majitel ČTK řekl, že tím chce vyjádřit protest.

„Chceme vyjádřit nesouhlas s vládním nařízením, nejsme nejrizikovější prostředí. Žádná pokuta není příjemná, ale likvidace podniku je mnohem horší,“ uvedl Hájek.

Na svém Facebooku hospoda v pátek zveřejnila také video, na kterém je vidět, že do ní přišli dva policisté.

Otevřená zůstala také pizzerie U mňa na Hodonínsku. Její majitel na Facebooku popsal, že policie přijela kolem sedmé hodiny večer a provoz ukončila.

Část hospodských a restauratérů se přihlásila k výzvě „chcípl PES“ a v minulých dnech odmítla zavřít ve 20:00, nebo alespoň symbolicky vyvěsila nad svůj podnik státní vlajku.

Jedním z takových byl třeba teplický pivovar Monopol. Ten se ale tentokrát rozhodl svůj provoz uzavřít.

„Rozhodli jsem se vzhledem k nadcházejícímu vánočnímu klidu uposlechnout a vzorně prodávat pouze přes okénko,“ uvedl pivovar na svém Facebooku.

Členem výzvy „chcípl PES“ je Jiří Janeček, který provozuje pivovar Malý Janek v Jincích na Příbramsku. V pátek pozval do pivovaru poslance. Kvůli projednávání rozpočtu na příští rok však přijel jen Lubomír Volný (nezařazený).

V dalších dnech chce Janeček dodržovat vládní opatření a nechat restauraci zavřenou. Svůj nesouhlas projeví pasivně, například vyvěšenou státní vlajkou či rozsvícenými světly v restauraci po 21:00.

Pokud vláda nepřijde s novou podobou kompenzací, plánuje Janeček na 3. ledna další protest. Chce vytvořit řetěz z půllitrů se svíčkami, který se potáhne od Úřadu vlády až na Staroměstské náměstí.

Reklama

Doporučované