Hlavní obsah

Daňová šikana podnikatelů? Nejhorší je, že si všichni vzájemně kryjí záda

Foto: Seznam Zprávy

„Klíčové přiznání jsme na skrytou kameru natočit museli, dnes jsem si tím jistý na 100 %,“ říká šéfredaktor Seznam Zpráv.

Reklama

Článek

Alena Schillerová do poslední chvíle systém „kolikrát zaklekneš, takové budou odměny“ zapírala. Přitom je osobou, která spojuje starou i novou éru fungování finančních úřadů, říká Jiří Kubík v podcastu Stopáž.

Reportáže Seznam Zpráv o systematickém zaklekávání berňáku na podnikatele ve Valašském Meziříčí vzbudily tento týden vlnu ohlasů mezi čtenáři i kolegy-novináři. Kauzu bude řešit rozpočtový výbor, vložil se do ní i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

„O existenci hodnocení úředníků podle ‚počtu čárek‘ se tušilo. Ministryně financí Alena Schillerová ale tento systém do poslední chvíle zapírala s tím, že jde o pomluvy. Přitom byla od ledna 2016 náměstkyní ministra financí Babiše zodpovědnou za výběr daní, předtím působila na Generálním finančním ředitelství. A tento systém byl zaveden na začátku roku 2016 tehdejším šéfem Finanční správy Martinem Janečkem. Ten souběh je až zarážející,“ říká Jiří Kubík.

Ministryně se od reportáží distancuje a odkazuje na šéfku finančních úředníků. Tatjana Richterová, která má být symbolem nového fungování, ale s redakcí Seznam Zpráv odmítla během přípravy reportáže osobně komunikovat – odepisovala jen na písemné dotazy, a to velmi obecně. Finanční správa pak na reportáže reaguje jen na svém webu.

„Moje vysvětlení, proč je paní Richterová ve vyjadřování svázaná? Jak tu její novou éru, tak éru jejího předchůdce Janečka spojuje osoba dnešní ministryně financí Aleny Schillerové,“ dodává Kubík, který na reportážích pracoval od loňského podzimu.

„Pro mě je na celé kauze hrozivý ten kontext. Valašské Meziříčí je relativně malé město, lidé se tu znají navzájem, studovali spolu. Působí ve veřejné správě, na finančním úřadě, na státním zastupitelství… spolupracují spolu. Státní zástupce Petr Bareš na mou otázku, zda tu náhodou neplatí princip ruka ruku myje, odpověděl: A kde to tak není? Vždyť tak je to všude,“ říká.

Bylo nutné natočit klíčové přiznání úřednice na skrytou kameru? Vyvodí z toho Schillerová nebo úředníci Finanční správy osobní zodpovědnost? Jak se kauza bude rozvíjet dál? Pusťte si celý díl Stopáže v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované