Hlavní obsah

Dánové nasadili proti koronaviru roboty s UV zářivkou

Foto: Xenex

Ilustrační foto.

Reklama

Studie ukazují, že jednou z účinných možností, jak se chránit před viry, je UV záření. Na to zareagovali vědci po celém světě, kteří vybavili touto funkcí své roboty a následně se vypravily do ulic pomáhat.

Článek

„Opusťte prosím místnost, zavřete dveře, spouštím dezinfekci,“ říká hlas robota. „Zvládne to také v čínštině,“ sdělil Simon Ellison, viceprezident společnosti UVD Robots, která vytvořila jednoho z robotů, jenž se pustil do boje proti šíření COVID-19.

Podle generálního ředitele firmy je právě virová pandemie důvodem vysokého tempa růstu a vývoje firmy. UVD Robots v posledních týdnech vyslala do Číny, zejména do původního ohniska nákazy Wu-chanu, „kamiony“ plné robotů, které mají pomoci tlumit nákazu.

Zájem o roboty „pomocníky“ roste i na jiných místech Asie a v Evropě. „Itálie vykazuje velmi silnou poptávku,“ informoval šéf firmy Per Juul Nielsen. „Opravdu jsou tam v zoufalé situaci a my jim samozřejmě chceme pomoci.“

Výroba robotů pomocníků se výrazně zrychlila. Podle informací ředitele trvá vyrobit jednoho robota méně než jeden den. Stroje sestavuje závod ve městě Odense v Dánsku, které je v robotické branži dobře známé.

Robot, jenž má na práci dezinfekci prostor v nemocnicích pomocí UV světel, je naprogramován tak, že jeho práce trvá mezi 10 až 20 minutami. Ke své práci využívá ultrafialové světlo, které má bakterie a viry ničit.

„Pokud aplikujete správnou dávku ultrafialového světla, pak si můžete být jisti, že se zbavíte virů,“ vysvětluje Hans Jørn Kolmos, profesor klinické mikrobiologie na Univerzitě v Jižním Dánsku. „Tento typ dezinfekce je vhodný pro použití v dobách epidemie, jakou právě prožíváme,“ dodal.

Vývoj robota se rozběhl na začátku roku 2019 a jeho cena se pohybuje kolem 70 tisíc dolarů. V přepočtu tedy více než 1,7 milionu korun. Inženýři navrhli stroj tak, aby snížil pravděpodobnost infekcí, jež mohou být nákladné na léčbu a navíc způsobit ztráty na životech.

Přestože nebyly provedeny žádné specifické testy, které by prokazovaly účinnost robota proti koronaviru, Nielsen je přesvědčen, že funguje. „Koronavirus se velmi podobá jiným virům, jako jsou MERS a SARS. A víme, že ty UV-C světlem zničíme,“ říká.

Lena Ciricová, docentka na University College London a odbornice na molekulární biologii, souhlasí s tím, že UV dezinfekční roboti mohou pomoci v boji s koronavirem. Aby však byla dezinfekce plně účinná, musí UV dopadnout přímo na povrch. Pokud se postaví světlu do cesty nečistoty nebo překážky, nebude výsledek stoprocentní. Proto je nutné nejprve provést ruční čištění.

Foto: UVD Robots

Robot od firmy UVD Robots.

USA posílá roboty po státech

Další firmou, která podobné roboty vyrábí a zaznamenala nárůst poptávky, je americká společnost Xenex. Její vedení informovalo o prudkém nárůstu objednávek zejména z Itálie, Japonska, Thajska a Jižní Koreje.

Xenex poukazuje na mnoho studií, jež ukazují na účinnost UV světla v boji proti virům. Podle firmy například v roce 2014 jedna z texaských nemocnic podobný systém využívala také v boji proti šíření nebezpečné eboly.

Foto: Xenex

Robot s UV zářením od firmy Xenex v USA.

Podobně jako se snaží vývojáři v Evropě a USA, snaží se i v Číně, odkud se nový virus začal do světa šířit. Právě Čína podle zprávy výzkumné firmy IDC je jako stát největším poskytovatelem robotů a robotických systémů.

„Myslím, že jde o průlom pro větší využití robotiky jak v nemocnicích, tak na dalších veřejných místech,“ sdělil šéf průzkumu z IDC Leon Xiao. Mezi nejčastější úkoly, které stroje v nemocnicích dostávaly, patřila dezinfekce, dodávání léků a zdravotnických prostředků nebo kontrola teploty.

Firma YouiBot se sídlem v Šen-čenu stejně jako mnoho dalších firem přizpůsobila svou výrobu aktuální potřebě. Zaměřila se tedy na roboty, kteří dokážou dezinfikovat prostředí kolem. „Snažíme se pomoci, jako každý v Číně,“ říká Keyman Guan šéf YouiBotu.

Stejně jako americká a dánská firma zapojili k dezinfekci UV světla. Stroje následně dodali do továren, kanceláří, letišť a nemocnic ve Wu-chanu. „Právě teď běží v příletové hale a kontroluje tělesnou teplotu cestujícím,“ sdělil.

Foto: Youibot

Robot z rukou čínské firmy YouiBot.

Kromě speciálních UV robotů vyrazily do ulic v Hongkongu i stroje z firmy Mass Transit Railway Corporation. Ty město nasadilo na čištění souprav i stanic metra.

Podle dostupných informací autonomní roboti rozprašují po prostorách odpařený peroxid vodíku. Stroj je v případě potřeby možné ovládat na dálku dvaceti metrů. Vyčištění celé soupravy (tvořené osmi vagony) mu zabere zhruba čtyři hodiny.

Reklama

Související témata:

Doporučované