Hlavní obsah

Daňový pardon pro studenty tu je. Teď je otázka, jak se dostanou k penězům

Foto: Adam Hříbal , Seznam Zprávy

Medici pracovali a pracují i na jednotkách intenzivní péče, například v pražské FN Motol.

Reklama

Stát povolal studenty do práce, ale z náhrady jim chtěl strhnout daň i odvody. To se mění. Vláda se usnesla, že této povinnosti studenty zprostí. Zatím ale stále není jasné, jak a kdy peníze dostanou.

Článek

Studenti pracující ve zdravotnictví nebo v sociálních službách v době koronaviru nebudou muset platit daň z příjmů. Generální pardon schválila v pondělí vláda. Informovala o tom na Twitteru ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„Prominuta je daň z příjmů studentům, ať už pracovali povinně, nebo dobrovolně,“ dodala po jednání vlády Schillerová.

Odměny budou osvobozené i od odvodů na sociální a zdravotní pojištění.

„Odvody zdravotního a sociálního pojištění jsou hrazeny z dotačního programu. Studentům nebude částka strhávána z jejich výplaty,“ potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Jak už Seznam Zprávy informovaly minulý týden, právní výklad se přitom už jednou změnil. Ještě loni v květnu studenti dostali od krajů informaci, že podle Ministerstva práce a sociálních věcí se z náhrady odvody neplatí, protože se nejedná o mzdu ani plat.

V prosinci se ale pohled úřadů změnil. Podle právního rozboru, který vznikl na Generálním ředitelství Hasičského záchranného sboru ve spolupráci s resorty zdravotnictví, financí a práce a sociálních věcí, se odvody z náhrady za pracovní povinnost hradit měly.

Pardon by byl. Teď ještě peníze

Zatím ale není jasné, jak se bude hodnotit situace konkrétních studentů. Kraje totiž nepostupovaly jednotně.

Jasné je to jedině u náhrad, ze kterých kraje nic nestrhly. To je případ studentů v Jihomoravském kraji nebo u odměn, které ještě nebyly proplaceny. Kraje totiž mají na vyplacení náhrad čas až šest měsíců od ukončení nouzového stavu. To se týká především peněz za podzimní pracovní příkazy.

„Karlovarský kraj v současnosti administruje vyplácení náhrad studentům. Až je bude proplácet, bude postupovat podle aktuálně dostupných informací a výkladů,“ odpověděla na dotaz Seznam Zpráv mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

Některé kraje ale studentům například za jarní pracovní povinnosti už peníze vyplatily a zároveň jim náhradu ponížily o daně i odvody na sociální a zdravotní pojištění. Zatím tak není úplně zřejmé, jak se povolaní studenti k celé částce dostanou. Podle informací ministryně financí po jednání vlády budou zaplacené daně vráceny krajům.

Podle informací Ministerstva financí vznikne k tomuto z pohledu daňové povinnosti přesná metodika Generálního finančního ředitelství. Například Středočeský kraj ale očekává, že studenti budou muset o strženou daň žádat prostřednictvím daňového přiznání.

„Každý student si může podat daňové přiznání na příslušný finanční úřad. Ten mu vrátí daně,“ uvedla mluvčí Středočeského kraje Helena Frintová.

Naopak odlišný postoj má Liberecký kraj.

„Pokud bude rozhodnuto, že se odvody a daně promíjejí a z náhrad studentů se nemají srážet, peníze samozřejmě studentům doplatíme podle pokynů ministerstev,“ potvrdil ještě před jednáním vlády Jan Mikulička z Odboru kanceláře hejtmana Libereckého kraje.

V Pardubickém kraji zase studenti pracují výhradně na základě dohod o provedení práce nebo o pracovní činnosti.

„V našem případě šlo pouze o jeden případ ‚pracovní povinnosti‘. Studentce byl příjem zdaněn v souladu s ustanoveními zákona o daních z příjmů. Současně studentka odvedla pojistné na veřejné zdravotní pojištění a pojistné na sociální pojištění. Studentce bude vystaveno potvrzení o zdanitelných příjmech pro případné daňové přiznání,“ uvedla pro Seznam Zprávy náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Pardubického kraje Michaela Matoušková.

Vláda tak sice schválila základní postup, studenti ale stále neznají odpověď na to hlavní – jakým způsobem se mají dostat k penězům, o které už přišli. Budou si tedy zatím muset počkat na koordinaci postupu mezi ministerstvy a kraji.

Reklama

Doporučované