Hlavní obsah

Daňový úředník nabízel za 10 milionů tajné nahrávky z vyšetřování

Foto: Profimedia.cz

Při převzetí prvních pěti milionů zatkla finančního úředníka Jiřího Junga letos v únoru policie.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily dosud neznámé detaily velkého korupčního případu. Obžalovaný je v úředník Generálního finančního ředitelství, který měl na starosti boj s daňovými podvody.

Článek

To lednové ráno se ke stolu posadili dva muži, kteří se dobře znali. Jiří Jung, specialista na daňové úniky z Generálního finančního ředitelství. A proti němu daňový poradce Jiří Žežulka.

Schůzka domluvená na sedmou ráno do restaurace McDonald's na pražské Florenci mohla začít.

Daňový úředník Jung šel po několika zdvořilostních frázích k věci: ví, že poradce Žežulka má jako klienta firmu, po níž jde policie kvůli daňovým podvodům. A že Jung dokáže za 10 milionů vytáhnout z Generálního finančního ředitelství tajné dokumenty, které by firmě mohly pomoci.

Seznam Zprávy získaly dokumenty z vyšetřování, které dosud neznámé podrobnosti téhle velké korupční kauzy z počátku letošního roku popisují.

Úředník finančního ředitelství Jung je nyní obžalovaný pro úplatky. Soud začne příští týden, Jung může odejít až s dvanácti lety vězení.

Vím něco tajného. Chcete?

Popsané setkání u kávy v restauraci McDonald's hned spustilo policejní vyšetřování. Daňový poradce Žežulka, který několik let působil na finanční ředitelství, a byl tedy Jungovým nadřízeným, vše okamžitě nahlásil kriminalistům.

Další setkání s Jungem si pak už detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu nahrávali.

Druhá schůzka se odehrála koncem ledna ve smíchovské restauraci Kobe v sedm večer. Úředník Jung tam svému někdejšímu šéfovi vyložil, co může nabídnout: informace o tom, že policisté Žežulkova klienta - firmu podnikající v přepravních službách a podezřelou z daňových podvodů - odposlouchávají. A že navíc celé pátrání běží v režimu zákona o utajovaných skutečnostech.

Jung také přišel s tím, že by dokázal sehnat audionahrávku z jednání finančních úředníků se zástupci Evropského úřadu pro boj proti podvodům, takzvaného OLAF. Opět by tak podezíraná firma mohla získat cenné informace, které by jí umožnily se účinněji bránit.

V polovině února nakonec došlo na předání prvních informací. Jung dal v autě Žežulkovi trestní oznámení na jeho klienta a za to dostal podle dřívější dohody první splátku – pět milionů korun. Hned potom ale Jung skončil v policejních poutech. Vzápětí ho obvinili z korupce.

„Charakter trestné činnosti vykazuje znaky promyšleného, společensky škodlivého jednání a s ohledem na skutkové okolnosti stíhaného jednání je víc než zjevné, že z toho svého jednání měl v úmyslu významně profitovat,“ shrnul do jednoho z dokumentů v rámci vyšetřování Pavel Prygl z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Měl hledat podvody

S Jungem se Seznam Zprávám nepodařilo spojit – na žádost o vyjádření neodpověděl, stejně tak nereagoval jeho advokát.

Vyšetřovatelé později zjistili, že úředník Jung zřejmě jen nefabuloval a opravdu si interní informace o vyšetřování dokázal opatřit. Pracoval ve státní správě od roku 2004, poslední roky v sekci řízení rizik, při správě daní. Tahle sekce má přímo na starosti vyhledávat na celorepublikové úrovni daňové úniky a spolupracovat s policií a celníky.

Trestní oznámení, které Jung podle policie zobchodoval za pět milionů, vzniklo právě v téhle sekci Generálního finančního ředitelství.

Na české poměry jde o výjimečnou kauzu.

Soudy sice řešily či stále projednávají velké úplatkářské případy, v nichž létají částky desítek milionů – například korupce hejtmana Davida Ratha nebo brněnské kauza Jiřího Švachuly, radního za ANO.

Ale úředníci se v rolích hlavních organizátorů korupce dostávají do problémů se zákonem většinou kvůli nižším částkám.

Podobně velká úřednická kauza, co se týká výše požadovaného úplatku, se datuje až do roku 1994: tehdy zatkla policie šéfa privatizace státních podniků Jaroslava Liznera. Za hladký prodej státní mlékárny si řekl podnikateli o osm a půl milionu. Lizner dostal u soudu šest let.

Reklama

Doporučované