Hlavní obsah

Češi vládě nevěří. Dánové mají mámu Mette, která kvůli viru zrušila i svatbu

Foto: Profimedia.cz

Dánská premiérka Mette Frederiksenová sleduje v televizi očkování prvního Dána.

Reklama

Článek

Evropský vakcinační šampion. Tak se mluví o Dánsku a o tom, jak zvládá aktuální koronavirovou krizi. Čím to je, že jsou Dánové tak úspěšní? Jak vypadá jejich vládní komunikace a proč dánští občané své vládě důvěřují?

Dánsko na konci loňského roku hladce vplulo do vakcinačního procesu a na začátku února už má naočkováno zhruba pět procent populace. V přepočtu na počet obyvatel, kterých v Dánsku žije necelých 6 milionů, je to nejvíc v celé Evropské unii. Očkovací program má v zemi velkou podporu, tamní vláda v čele s premiérkou Mette Frederiksenovou tak Dány příliš přemlouvat nemusela.

„Zhruba osmdesát procent dánské populace už uvedlo, že vakcínu chce. Takže žádná veřejná komunikace nebo vládní kampaň není postavená na tom, že se dánský kabinet snaží někoho přesvědčit, že je dobrý nápad nechat se očkovat. Točí se spíš kolem toho, jak to udělat efektivně,“ říká v Checkpointu dánský politolog Christian Kvorning Lassen, zástupce ředitele Institutu pro evropskou politiku Europeum.

V současnosti Dánsko hlásí okolo dvou set tisíc pozitivně testovaných a zhruba 2 200 obětí od začátku pandemie. Udržet koronavirovou nákazu pod kontrolou se Dánům daří i díky jasné vládní komunikaci.

„Kabinet dal lidem hned zpočátku otevřeně najevo, že to bude běh na dlouhou trať. Že krize neskončí po pár měsících s příchodem vakcíny – politická komunikace se zaměřovala na to, že krize znamená strukturální změny a že jedinou cestou k nějakému normálnímu životu je adaptovat se,“ vysvětlil Seznam Zprávám Lassen. Podle něj je však hlavním důvodem, proč dánská strategie vychází, především vzájemná důvěra mezi lidmi a dánským kabinetem.

„Dánská vláda si nemusí platit influencery, aby její komunikaci udělali stravitelnější nebo přitažlivější,“ srovnává politolog s Českou republikou. Reaguje tak na sérii videí, která pro českou vládu natočili čeští influenceři Anna Šulcová a Jakub Gulab a která vzbudila kontroverzi kvůli zpracování, financování, ale třeba i zacílení kampaně. Podle Lassena Dánové jednoduše poslouchají, co jim vláda říká, protože v ni mají důvěru.

Foto: Profimedia.cz

Senioři žijící v pečovatelském domě v Kodani dostali na konci ledna druhou dávku koronavirové vakcíny.

Právě důvěra v politiky je prvek, který v Praze žijícímu politologovi v české kultuře chybí. „Dánové mají jiný přístup k vládě a společnosti. Do určité míry je to pochopitelné, protože máme zcela odlišnou historickou zkušenost. Já jsem bral důvěru ve vládu jako automatickou věc. Tedy do doby, než jsem se přestěhoval sem a žil tu nějakou dobu. Viděl jsem ten rozdíl mezi kulturou, která je na důvěře postavena, a tou, kde chybí,“ podotýká Lassen.

„V Dánsku důvěra funguje recipročně – věříme, že naše vláda chce dělat to, co je dobré pro lidi. A vláda naopak věří, že když nám předá nějaká doporučení a nařízení, budeme je následovat. Nestane se, že by se nějaká větší část lidí zvedla a šla proti nařízení vlády, i když jsou nutná,“ dodává.

Žena ve vedení

V souvislosti s koronavirovou krizí se hovoří i o tom, že státy, které řídí ženy, jsou na tom v jejím zvládání prokazatelně lépe. Jako příklad úspěšné země se prezentuje například Nový Zéland pod vedením premiérky Jacindy Ardernové, větší důvěru v krizové řízení mají i Němci, Finové nebo třeba právě Dánové. V čele tamní vlády stojí Mette Frederiksenová a mezi Dány je velmi oblíbená.

„Máme pro ni přezdívku ‚Máma Mette‘, která odkazuje trochu k Mutti Merkel. Komunikace Mette Frederiksenové byla tak nějak milejší a vstřícnější a lidštější, než tomu bylo u jejích mužských kolegů,“ popisuje politolog Lassen.

Podle něj komunikace Frederiksenové stojí na respektu k lidem, chová se k občanům jako k sobě rovným. Lassen upozorňuje, že se zatím sama nenechala očkovat, protože nespadá do rizikové skupiny. Politolog navíc připomíná, že premiérka dokonce několikrát odložila vlastní svatbu: „To na lidi hodně zapůsobilo. Třeba v České republice mají politici pocit, že si mohou dělat, co chtějí, že pro ně platí jiná pravidla než pro zbytek obyvatel. To ničí důvěru v politiky i vládu.“

Jak umí dánská vláda zacílit svou komunikaci? Jak pomáhá při pandemii rozvinutá digitální infrastruktura? A propagují dánské celebrity očkování? Pusťte si aktuální díl podcastu Checkpoint v přehrávači nahoře nebo ve všech dostupných podcastových aplikacích.

Checkpoint

O aktuálním světovém dění s Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk). Každý čtvrtek na Seznam Zprávách, ve SpotifyApple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Checkpointu najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky nám posílejte na audio@sz.cz.

O Checkpointu na sociálních sítích pište s hashtagem #Checkpoint_JolEva.

Reklama

Doporučované