Hlavní obsah

Dánsko truchlí, po dlouhé nemoci zemřel princ Henrik

Zemřel dánský princ Henrik (video: AP).Video: Soňa Barabášová, AP

 

Reklama

Po dlouhé nemoci zemřel dánský princ Henrik. Manželovi královny Margrethe bylo 83 let. Podle agentury AFP o tom informoval úřad panovnice.

Článek

Po vážné nemoci zemřel v noci z úterý na středu dánský princ Henrik, manžel královny Margrethe. Třiaosmdesátiletý šlechtic skonal v sídle královské rodiny severně od Kodaně, kam byl nedlouho předtím převezen z nemocnice.

„Jeho královská výsost princ Henrik zemřel v úterý 13. února ve 23:18 na zámku Fredensborg,” uvedl královský palác v prohlášení, podle něhož byli u lože umírajícího přítomni jak královna, tak synové Frederik a Joachim.

Henrik byl na konci ledna hospitalizován s plicní infekcí. V úterý ho ve vážném stavu převezli z nemocnice domů, protože jeho přáním bylo strávit své poslední chvíle v rodinném kruhu.

Henrik byl znám tím, že se ve Fredensborgu rád procházel se svými psy po veřejném parku. Zámek byl dějištěm mnoha královských svateb, banketů a státních večeří. Komplex čítá 28 budov a přístaveb a je v provozu od roku 1722, kdy byl na trůně král Frederik IV.

Reklama

Související témata:

Doporučované