Hlavní obsah

Dárky na dluh? Jak se nedostat před Vánoci na dno

Duel Seznam Zpráv se věnuje půjčkám a splátkám, do kterých se lidé stále častěji dostávají.

 

Reklama

I před Vánoci se řada lidí dostává do dluhové pasti, kdy si půjčuje na dárky. Přestože se v posledních letech pravidla pro poskytování úvěrů zpřísnila, v tuzemsku je přes 830 tisíc lidí v exekuci. Nakolik můžou pomoct nová pravidla pro osobní bankrot, která si s sebou ministr spravedlnosti Robert Pelikán nese do dalšího volebního období? Je prozíravé dluhy odpouštět? Téma pro Pavla Staňka, prezidenta České asociace věřitelů, a advokáta Petra Němce.

Článek

V současné době můžou dlužníci, kteří už nezvládají splácet, požádat o osobní bankrot. Během pěti let musí uhradit třetinu dluhů, zbytek se smaže. Ne každý ale tyto podmínky splní. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán chce proto otevřít institut osobního bankrotu širšímu okruhu dlužníků.

První varianta novely insolvenčního zákona, jež skončila před volbami ve Sněmovně v prvním čtení, počítá s tříletým oddlužením. Během něj dlužník zaplatí polovinu svých dluhů. Druhá varianta trvá pět let, během kterých dlužník uhradí více než 30 procent dlužné částky. Třetí varianta, již věřitelé nejvíce kritizují, v podstatě zavádí nulovou hranici oddlužení pro ty, kteří budou v tomto procesu sedm let. Platit mají jen náklady soudu a insolvenčního správce.

Reklama

Doporučované