Hlavní obsah

Data: Jaká jsou nejrizikovější povolání a kde se lidé nejčastěji nakazí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví spočítalo, kolik případů covidu-19 odhalilo testování u jednotlivých profesí. Nejvíc nakažených je ve strojírenství a v kancelářích, rizikové profese jsou ale jiné.

Článek

Nejvíce případů nákazy covidu-19 odhalilo testování zaměstnanců ve strojírenství a administrativě. Vyplývá to z dat, která ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) poskytl opozičním poslancům před chystaným jednáním o prodloužení nouzového stavu.

Ministerstvo zpracovalo data o přesném počtu nakažených ke 14. březnu, pro srovnání uvádí i celkové číslo nakažených v jednotlivých profesích od začátku epidemie.

Interaktivní tabulka (stačí najet kurzorem nebo kliknout):

Statistice aktuálních případů nákazy jasně vévodí kategorie „Stojírenství, elektro“. Až za fabrikami najdeme kancelářské pracovníky a živnostníky, následují nepracující či nezaměstnaní, dělnice a dělníci a rodiči na mateřské.

Z hlediska vládních opatření je klíčové, kolik v jednotlivých oborech pracuje lidí. Není proto divu, že ve výrobě a administrativě je celkový počet nakažených nejvyšší. Pro jednotlivé občany je ale zajímavější, jak rizikové je jejich povolání. Tady ministerstvo poskytlo pouze souhrnná data za celé období epidemie, zato s přepočtem na 1000 pracovníků.

Interaktivní tabulka (stačí najet kurzorem nebo kliknout):

Pokud vyčleníme zdravotnické profese, pak podle ministerské analýzy mezi nejrizikovější povolání a činnosti patří hasiči a záchranáři, policisté a zaměstnanci Ministerstva vnitra, pedagogové a pracovníci ve školství, vojáci a sociální pracovníci a osoby pečující o jiné.

Z dat ministerstva vyplývá, že pozitivní nález viru SARS-CoV-2 prokázalo testování v posledním roce u každého třetího hasiče či záchranáře. Podobně možná překvapí také obrovský poměr záchytu u policistů nebo učitelů.

Jsou to samozřejmě profese, které přicházejí do styku s větším počtem lidí. Zároveň ale platí, že jde o často testované zaměstnance. Například povinné testování ve firmách zavedla vláda teprve nedávno, a to pouze antigenními testy, které jsou v porovnání s PCR metodou mnohem méně citlivé.

Nejspíš se nakazíte v práci

Stále platí, že nejspíše se člověk nakazí v práci. Oproti podzimu nicméně tato pravděpodobnost klesla ze 65 na 57 %, alespoň tedy podle hlášení rizikových kontaktů. Jak ale ministerstvo připouští, data mohou klamat. Trasování se totiž stále potýká s neochotou lidí hlásit své kontakty v práci i jinde.

Podle toho, co lidé říkají zaměstnancům hygieny, stoupl poměr lidí, kteří se nakazili doma. Oproti podzimním 25 % nyní tuto možnost vidí jako nejpravděpodobnější asi 35 % nakažených. Narůstá i podíl nákaz mimo domov i práci, což ministerstvo vysvětluje komunitním šířením nákazy.

Kde se nejspíš nakazíte:

Foto: MZČR

Nejspíš se nakazíte v práci.

Pravděpodobnost nákazy při jednotlivých činnostech úzce souvisí s vládními opatřeními. Školáci se například nemohou nakazit ve škole, když je zavřená.

Riziko jednotlivých povolání se navíc v posledních týdnech mění i s postupujícím očkováním. Například zdravotní sestra patří podle celkového počtu nakažených na sedmou příčku. Podle aktuálních čísel ale tato profese klesla až třeba za invalidní důchodce nebo skladníky. A to přesto, že mnoho zdravotních sester denně vstupuje do kontaktu s nakaženými.

Polepšila si také početně významná skupina pedagogů. Ti se oproti celkovému počtu nakažených v posledním měsíci propadli o tři příčky na sedmou pozici, až za rodiče na mateřské. Kromě čerstvě spuštěného očkování pedagogů je to zjevně důsledek dlouhodobě zavřených škol.

Nákaza se nevyhýbá ani velké skupině obyvatel, kteří zaměstnání nemají, tedy především seniorů a dětí. Počty nakažených v těchto skupinách ukazuje následující tabulka, opět s daty k 14. březnu:

Reklama

Doporučované