Hlavní obsah

Data: S připojením k internetu jsou nejspokojenější lidé na Plzeňsku

Home office, distanční výuka i relax. Internet se za poslední rok stal pro většinu Čechů takřka nezbytností. S připojením jsou spokojení hlavně ve velkých městech. Téměř 80 procent domácností se pak měsíčně vejde do 500 korun.

Reklama

Článek

„Málokdo si před rokem dokázal představit, jak téměř ze dne na den vzroste význam internetového připojení v našich domácnostech. Když se na home office přemístí nemalá část kancelářské populace a když se ve stejný čas zastaví život ve školách a výuka se přesune do online režimu,“ popisuje současnou situaci Zbyněk Bolcek, partner poradenské skupiny Grant Thornton.

Ta ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu uskutečnila výzkum využívání internetu tuzemských domácností.

Jeho slova potvrzují i výsledky výzkumu, kterého se zúčastnilo 5 792 domácností na přelomu listopadu a prosince loňského roku. Podle toho téměř 77 % respondentů využívalo domácí připojení pro práci z domova a 56 % pro domácí výuku.

„V těchto časech se domácí internetové připojení stalo kritickým nástrojem, bez kterého se školní výuka a práce z domova neobejde. Oproti loňsku a v kontextu pandemie tak pozorujeme významný posun na trhu,“ vysvětluje Bolcek.

V malých obcích připojení vázne

I když spokojenost Čechů se současným připojením k internetu stále roste, o významné části z nich – konkrétně jde o 40 % obyvatel – se to pořád nedá říct. Jde zejména o obyvatele malých obcí a studenty.

Nejvíce jsou spokojení obyvatelé Plzeňského kraje, na druhém místě je Královéhradecko. Naopak nejvíce problémů hlásí Karlovarský, Středočeský a Pardubický kraj.

Nejspokojenější jsou obvykle lidé v domácnostech, které jsou k internetu připojené pomocí optiky. Pro dobrý pocit uživatele je zároveň důležitá také rychlost připojení.

V současné době je v České republice nejčastější rychlost mezi 30 a 99 Mb/s. Takto rychlé připojení má více než čtvrtina domácností. Největší podíl připojení rychlejšího 250 Mb/s je v Ústeckém kraji, kde ho má téměř každá třetí domácnost.

Necelých 60 % dotazovaných by si za rychlý a spolehlivý internet i připlatilo, kdyby tuto možnost mělo. Jako nejčastější důvody kromě rychlosti uvádějí spolehlivost a to, že ho považují jako standard blízké budoucnosti. Pro 60 % Čechů je pak superrychlý a spolehlivý internet nezbytností.

Respondenti, kteří zájem o rychlejší internet nemají, jako důvod často uvádějí obavy z vysoké ceny. Ty se v tuzemsku obvykle pohybují mezi 350 a 499 korunami za měsíc. Pod hranici 500 korun se dostalo 79 % domácností.

Reklama

Související témata:

Doporučované