Hlavní obsah

Databáze polistopadových kauz: Kajínek

30 let české novinařiny: Jiří Kajínek a jeho stručný portrét v přiloženém videu.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Redakce Seznam Zpráv připravila databázi velkých kauz, které po listopadu 1989 rozkryli tuzemští novináři. Smyslem databáze je stále se rozšiřující kronika řemesla, které tu za komunismu nemohlo existovat. Protože totalitní vůdci poctivou, kritickou a pátrající novinařinu nepřipouštějí.

Článek

Stručně

Z odsouzeného dvojnásobného vraha celebritou – pro část národa. Prezident Miloš Zeman udělil v roce 2017 milost Jiřímu Kajínkovi.

V čem byl případ důležitý

Z novinářského pohledu především tím, jak může hojná medializace a z ní vyplývající popularita zcela zvrátit kriminální případ.

Detailně

Jiří Kajínek 30. května 1993 zastřelil pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele a jeho bodyguarda, další osobu zranil. Kajínek byl v té době na útěku z vězení (odsouzen byl za loupežné přepadení policistů). Po měsících ho dopadla pražská policie a byl obžalován z dvojnásobné vraždy. V červnu 1998 byl pak shledán vinným a odsouzen na doživotí. Vinu nikdy nepřiznal, policii a soud obvinil z vykonstruovaného procesu a předpojatosti.

Útěk z vězení

V říjnu 2000 uprchl z věznice Mírov na Šumpersku a stal se jedním z nejznámějších vězňů v České republice. Policie ho dopadla po dvou měsících. V září 2002 podal žádost o milost prezidentu Václavu Havlovi. V následujících letech podal několikrát žádost o obnovu procesu s tím, že v jeho procesu došlo k chybám.

Milost pro Kajínka

V roce 2017 uvedl prezident Zeman na setkání s občany, že zvažuje udělení prezidentské milosti pro Jiřího Kajínka. Prezident přitom do té doby razil politiku, že milosti bude udělovat pouze v humanitárních případech a to velmi ojediněle.

„Právě v tento okamžik je z Pražského hradu odesílána na Ministerstvo spravedlnosti k dalšímu vyřízení milost pro Jiřího Kajínka, kterou udělil prezident republiky,” řekl krátce před polednem 23. května tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Krátce před druhou odpoledne 23. května 2017 byl za dvojnásobnou vraždu doživotně odsouzený vězeň propuštěn po třiadvaceti letech vězení na svobodu.

Zemanovo rozhodnutí označil za „uskutečnění zázraku. „Já čekám 23 let. A pravda je taková, že by bylo ideální, kdyby pan prezident vyhlásil milost a pak k tomu něco řekl. Ale i kdybych měl čekat další měsíce, budu panu prezidentovi vděčný.”

Kajínek celebritou

Pro část veřejnosti se Kajínek stal celebritou. Kritici tvrdí, že prezidentova milost souvisela s blížícími se prezidentskými volbami a snahou získat voliče.

Kajínek dnes pořádá autogramiády a placená setkání s ním. Za dva a půl roku na svobodě se dopustil několika dopravních prohřešků.

Reklama

Související témata:

Doporučované