Hlavní obsah

Databáze polistopadových kauz: Mlčení biskupů

30 let české novinařiny: Reportéři Seznam Zpráv poprvé doložili, že česká katolická církev roky kryla sexuální skandály ve svých řadách. V přiloženém videu vám znovu předkládáme zpověď jedné z obětí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Redakce Seznam Zpráv připravila databázi velkých kauz, které po listopadu 1989 rozkryli tuzemští novináři. Smyslem databáze je stále se rozšiřující kronika řemesla, které tu za komunismu nemohlo existovat. Protože totalitní vůdci poctivou, kritickou a pátrající novinařinu nepřipouštějí.

Článek

Stručně

Česká katolická církev věděla a roky kryla sexuální skandály ve svých řadách. Policejní vyšetřování v jedné konkrétní odhalené kauze potvrdilo, že si oběť nevymýšlela, byla opakovaně znásilněná. Čin je ovšem už promlčený – i kvůli tomu, že příslušná českobudějovická diecéze neměla vůli během deseti let od podání hned několika svědectví případ jakkoli řešit.

V čem byl případ důležitý

Zatímco papež František vyhlásil boj sexuálnímu zneužívání kněžími, hlavní představitel církve v Česku, kardinál Dominik Duka mluvil o hysterii, která se v podstatě Česka netýká. Díky zevrubné práci novinářů byly na stůl položeny konkrétní důkazy, že tomu tak není. A že církev případy tutlá a viníky netrestá.

Detailně

Televize Seznam odvysílala na jaře 2019 pořad Zvláštní vyšetřování novinářů Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka, kteří přinesli důkazy a otevřená svědectví o zneužívání v katolické církvi. A také doložili, že církev o tom dlouhé roky věděla, případy neřešila a snažila se je ututlat.

Konkrétně šlo o duchovní z českobudějovické diecéze, kteří věděli o závažných výpovědích žen týkajících se chování kněze V. Z. Sesazen byl po deseti letech až v lednu 2019 – po zásahu z Vatikánu. Případu dlouholetého znásilňování se chopila policie, která na podzim potvrdila, že k sexuálnímu zneužívání docházelo, byť případ už je promlčen.

Novináři mluvili i s dalšími lidmi, již se označili za oběti zneužívání duchovními. A přinesli svědectví, která ukazují, že o případech měl vědět i sám Dominik Duka.

Za posledních 30 let se v Česku objevily informace nejméně o 53 obětech sexuálního zneužívání duchovními. Jde však pouze o ty kauzy, které skončily u soudu. Obětí může být významně více.

Vůbec první případ zveřejnila média v dubnu 1997. Soud tehdy potrestal podmíněným trestem kněze z Horních Bojanovic na Břeclavsku, který sedm měsíců zneužíval desetiletou dívku.

Nejznámější jsou události kolem faráře z Holešova. Ten od soudu v roce 2001 odešel s dvouletou podmínkou. Předtím strávil půl roku ve vyšetřovací vazbě. Na Kroměřížsku a Zlínsku zneužil minimálně pět mladistvých. Obětí ale mohlo být i dvacet.

Reklama

Doporučované