Hlavní obsah

„Dáváme lidovkám nový život.“ S houslistou Čechomoru o přelomu v české muzice a houslích v ceně slušné ojetiny

Výzva s Karlem Holasem o 30 letech Čechomoru, kouzlu lidovek a pětistrunných houslích.Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

 

Reklama

Odehrají přes 80 koncertů za rok a jejich obliba u fanoušků neklesá. Jsme ne vrcholu Nohavicova kopce, směje se jedna z tváří kapely Čechomor Karel Holas, když vzpomíná na film Rok ďábla. Díky němu zlidověla alkoholická teorie Jarka Nohavici a snímek také raketově odstartoval popularitu Čechomoru.

Článek

Letos Čechomor slaví 30 let. Karel Holas je součástí skupiny už 24 roků a v žádném případě nepřipouští, že by se jim omrzely lidovky, které hrají.

„Naše písničky jsou jako děti, které vychováváte od začátku a dáváte je lidem. I když některou hrajeme po pětitisící, tak z toho máme vždycky radost. Je to potěšení zahrát písničky, které jsme našli, zrodily se u nás,“ říká ve Výzvě Jindřicha Šídla, tentokrát speciálně z festivalu Znojemské historické vinobraní.

Původně členové skupiny 1. českomoravská nezávislá hudební společnost hráli na tržištích kramářské písně. Teď má Čechomor desítky koncertů ročně před vyprodanými sály.

„Franta Černý (frontman Čechomoru) má takovou teorii. Vždycky, když jsme hráli bigbít, šli jsme to po zkoušce oslavit a končili jsme k ránu lidovými písničkami. Tam se zrodil nápad, proč bychom ty lidové písničky nemohli hrát rovnou,“ vzpomíná Holas na počátky, které stály u zrodu kombinace českých i moravských lidovek a bigbítu, která dává Čechomoru nezapomenutelný zvuk.

Ten kapele dodává i on se svými houslemi, které mají jednu strunu navíc oproti těm běžným. „Vychází ze starého nástroje, který se jmenoval kvinton. Moje housle mají pět strun. Přidává se tam violová struna, takže beru dvojnásobný plat, protože hraji na violu i na housle,“ vtipkuje Holas.

Čím vším Čechomor letos plánuje oslavit své 30. výročí? Jak se jim koncertovalo ve Spojených státech nebo v Číně? A proč byl britský muzikant a frontman Jaz Coleman z Čechomoru naprosto nadšený? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované