Hlavní obsah

Dědic Samsungu podváděl. Kauza ho dohnala po pěti letech

Foto: Profimedia.cz

I Če-jong, místopředseda Samsung Electronics.

Reklama

Proti současnému místopředsedovi technologického impéria Samsung I Če-jongovi se rozběhlo další vyšetřování. Soud se vrátí k světově proslulé kauze z roku 2015, kdy došlo k fúzi firem Samsung C&T a Cheil Industries.

Článek

Ještě začátkem léta informovala jihokorejská média o tom, že tamní soud zamítl vydat zatykač na dědice konglomerátu Samsung Group, o který požádali prokurátoři.

V té době byl I Če-jong podezřelý z manipulace s cenou akcií a porušování pravidel pro audit. Dědic jihokorejského konglomerátu nově současně čelí i vyšetřování kvůli kontroverzní fúzi firem Samsung C&T a Cheil Industries v roce 2015, která byla důležitá pro upevnění jeho pozice.

Státní zástupci obvinili I Če-jonga z podvodů z akciemi a falšování účetnictví Samsungu. Firma se zatím k pokračující kauze nevyjádřila a dědic veškerá obvinění popírá.

Podle serveru BBC není pravděpodobné, že by I Če-jong čekal na soud ve věci nových obvinění ve vazbě. Obžaloba ale nezohlednila doporučení občanské komise, že by I Če-jong, který je vnukem zakladatele Samsungu, neměl být obviněn.

I Če-jong stanul ve vedení jednoho z největších korporátních impérií v roce 2014, kdy jeho otce a do té doby šéfa společnosti postihl infarkt. V roce 2017 byl pak zadržen na základě obvinění, že podplatil tehdejší prezidentku Pak Kun-hje, aby mu pomohla získat kontrolu nad konglomerátem. Kruhům kolem bývalé prezidentky údajně poskytl 43 miliard wonů (přes 846 milionů korun).

Soud ho následně shledal vinným ze zpronevěry peněz Samsungu, skrývání majetku v zahraničí a křivé přísahy, za což mu vyměřil pětiletý trest. Ten před dvěma lety zmírnil odvolací soud.

Exprezidentka byla kvůli korupční kauze sesazena a nyní si odpykává dlouholetý trest.

Případ úplatkářské aféry Samsungu přispěl k rostoucímu rozhořčení jihokorejské veřejnosti ohledně mocných rodinných průmyslových konglomerátů, takzvaných čebolů, a jejich vlivu na širší společnost. I Če-jong se minulý měsíc za korupční kauzu z roku 2016 omluvil a slíbil, že ukončí kritizovanou nástupnickou praxi v Samsungu.

Reklama

Doporučované