Hlavní obsah

Dělníci nalezli na půdě vzácné obrazy zavražděné židovské malířky

Svět bez obalu: Dělníci nalezli na půdě vzácné obrazy zavražděné židovské malířky, schované byly osmdesát let.Video: Milan Šíma, RFE/RL, Seznam Zprávy

 

Reklama

Při bourání domu na pražské Zbraslavi spadly dělníkům na hlavu vzácné obrazy. Jednalo se o životní dílo v Praze narozené židovské malířky Gertrudy Kaudersové.

Článek

Dělníci svůj objev učinili v létě 2018 během generální opravy a rekonstrukce zbraslavské budovy. Šlo o 30 pastelů a akvarelů zazděných na půdě ve vikýři. Po dalším hledání se pak našlo ještě asi 700 maleb a skic. Všechny od Gertrudy Kaudersové.

Gertruda Kaudersová se narodila v Praze 26. dubna 1883 v bohaté židovské rodině a vystudovala speciální krajinářskou školu na Akademii výtvarných umění v Praze. Když v roce 1939 obsadili Československo nacisté, navzdory naléhání rodiny odmítla utéct z Evropy. Zůstala v Československu. Později, když se začala bát dne, kdy si pro ni přijdou, ukryla svou tvorbu v domě přítelkyně Natálie Jahůdkové na okraji Prahy.

Osud nadané umělkyně byl krutý. Gertruda Kaudersová zemřela někdy okolo 17. května 1942 v koncentračním táboře Majdanek v Polsku.

Její práce, pečlivě schovaná na Zbraslavi, se našla až o osmdesát let později. Majetek zdědil příbuzný Natálie Jahůdkové – Jakub Sedláček. Vypověděl, že Gertrudina přítelkyně zemřela v roce 1977 a byla pohřbena nedaleko svého tehdejšího domu. Je záhadnou, proč nikomu nikdy neřekla, jaký poklad se v jejím domě ukrývá.

Praneteř Kaudersové Miriam žije na Novém Zélandu a o otcově tetě Gertě, která zemřela během holokaustu, slýchala vyprávět. Říká, že členové rodiny byli nadšeni, když se dozvěděli o nálezu maleb. A když je pak mohli i spatřit.

„Mně i ostatním se moc líbí. Našli jsem mezi nimi i portrét mého otce anebo kresby mého otce a děda, když byl otec ještě malý. Našeho dědečka jsme neznali. Tohle byla taková rodinná stránka toho nálezu, ale také - a já nejsem nějaká umělecká kritička, do toho mám daleko - její práce jsem si opravdu zamilovala. Rozumím jim. Rozrušilo mě, když jsem je poprvé uviděla,“ říká Miriam. „Otec říkal, že to byla velmi milá osoba. Strávil s ní docela hodně času. Ale on o té době nechtěl moc mluvit. My jsme věděli, že byla umělkyně, a měli jsme některé její obrazy. Ale neměli jsme tušení, jak dobrou malířkou byla.“

Jakub Sedláček i rodina Kaudersových teď doufají, že poté, co si ponechají jen některé malby rodinných příslušníků, budou moci sbírku věnovat nějakému muzeu.

Miriam Kaudersová je přesvědčena, že kdyby byl její otec ještě naživu, byl by z nálezu velmi potěšen: „Myslím, že kdyby se tak mohl teď alespoň jen tak podívat na tyto malby a pak zase odletět, tak by byl velmi dojat.“

Na obrazy se můžete podívat v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované