Hlavní obsah

Demonstraci proti vládním opatřením v Brně rozpustili po 20 minutách

Foto: Jan Podmol

Proti vládním opatřením v neděli v Brně protestovalo asi 150 lidí.

Reklama

Na Zelném trhu v Brně demonstrovalo přibližně 150 lidí proti vládním nařízením. Po rozpuštění shromáždění pokračovaly protesty v ulicích města.

Článek

Jen dvacet minut oficiálně trvala manifestace proti vládním opatřením v Brně. Na Zelném trhu se v neděli odpoledne sešlo přibližně 150 demonstrantů. Zástupci radnice Brna-střed akci rozpustili, protože část účastníků neměla respirátory a nedodržovala protiepidemická nařízení.

Policisté zadrželi dva lidi. „Další přestupkové jednání osob ignorujících vládní nařízení bude oznámeno správnímu orgánu, jeden protestující přímo na místě zaplatil blokovou pokutu,“ uvedl krajský policejní mluvčí Pavel Šváb.

Policie před startem akce zatarasila náměstí a u všech příchozích kontrolovala, zda mají roušku a trvalé bydliště v Brně. „Nesouhlasím s vládními nařízeními. Každý člověk by měl mít svobodnou vůli rozhodnout se, jestli půjde do hospody nebo venku bude mít respirátor,“ řekl demonstrant Martin Osovský.

+10

Akci zorganizovalo sdružení Manifest.cz, jeho členové založili politické uskupení Pravá Svoboda a Prosperita. Zástupci vystoupili na pódiu, kde vyzvali k občanské neposlušnosti a odporu. „Vláda nám tady zavádí čínský totalitní režim založený na absolutní poslušnosti a represích. Kdo se vymyká a neprojeví poslušnost, nemůže žít normální život,“ řekl na pódiu Martin Kolenovský.

Zlo není virus, ale vláda

Jedním z těch, kdo na Zelný trh přišel demonstrovat, byl i Lukáš Pokladník. „Nejvíc mi vadí ten, kdo ta opatření vymyslel – vláda. Já doufám, že se konečně lidi probudí a pochopí, že to zlo není virus, ale právě vláda,“ sdělil.

Demonstrace trvala pouhých dvacet minut, než ji kvůli nedodržování vládních opatření rozpustil tajemník městské části Brna-střed Petr Štika. Většina demonstrujících totiž měla roušku staženou pod nosem nebo ji neměla vůbec. „Tohle dělají úředníci a politici, které jste si zvolili. Ale vy víte, kde bydlí, proto musíme jít cestou odporu. Najděte si svého politika a dejte mu do držky,“ vyzval předseda strany David Tesař.

Po rozpuštění shromáždění odpůrci vládních nařízení ještě skoro dvě hodiny pokračovali v protestech přímo v ulicích města. Na trase ze Zelného trhu na Žerotínovo náměstí a pak přes Moravské a Malinovského náměstí do Kobližné ulice se průvod několikrát zastavil a pořadatel David Tesař se pokusil pokračovat v projevu. Policejní amplion, z něhož zněla výzva k rozpuštění akce, vždy pořadatele přehlušil.

Lidé pak postupně začali odcházet. Sdružení Manifest.cz pořádá do konce března další shromáždění v Kolíně, Českých Budějovicích a Kadani.

Zatímco v centru měli policisté plné ruce práce, brněnští strážníci dohlížející na dodržování opatření na brněnské přehradě v neděli řešili minimum přestupků. Přehrada je jedním z nejvyhledávanějších turistických cílů v Brně a o víkendu ji obvykle navštíví tisícovky lidí. Dopoledne bylo ale okolí přehrady téměř prázdné. Mohla za to vládní nařízení omezující pohyb lidí, ale také špatné počasí.

Na „Prýglu“ dohlíží na dodržování opatření souběžně hned několik hlídek městské policie. „Minulý víkend se u brněnské přehrady strážníci zabývali třiceti přestupky spojenými s nouzovým stavem. Situace se však tento víkend výrazně zlepšila a díky větší svědomitosti návštěvníků museli strážníci řešit do nedělního poledne jen necelou desítku případů,“ sdělila mluvčí strážníků Markéta Skřivánková. Nejčastěji jde podle ní o nenošení roušek, které se strážníci snaží řešit domluvou.

Reklama

Doporučované