Hlavní obsah

Den O je tu. Evropa už očkuje seniory, zdravotníky i státníky

Foto: Profimedia.cz

Jako první ve Španělsku dostala vakcínu proti koronaviru šestadevadesátiletá obyvatelka domova důchodců.

Reklama

„Všechny státy EU dostaly stejně,“ řekl v neděli na tiskovém brífinku český premiér Andrej Babiš. Přes víkend se rozjelo koordinované očkování proti covidu-19.

Článek

Do států evropské sedmadvacítky tento víkend dorazily první dávky vakcíny proti koronaviru. Některé začaly s očkováním v sobotu, další, mezi nimi i Česko, v neděli ráno. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v pátek řekla, že se jedná o „dojemnou chvíli jednoty“ pro celou EU.

Druhý svátek vánoční, svátek svatého Štěpána, byl tzv. „dovážkový den“. Vakcína německé výroby vyrazila z Belgie do členských států Evropské unie. Společným nákupem EU zajistila vakcíny levněji než například Velká Británie, která začala očkovat o několik dní dříve. V neděli už je naočkovaných asi šest set tisíc Britů.

Očkovací látka americké společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech, která vyrazila do evropských zemí, je první a zatím jedinou, které Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) udělila podmínečnou registraci v EU. Její použití následně schválila Evropská komise.

Pandemickou situaci sledujeme online:

Země zatím obdržely prvních zhruba 10 000 dávek, které vystačí k vakcinaci polovičního počtu lidí, další látky mají dorazit ještě před koncem roku. EMA ve zrychleném řízení posuzuje také vakcínu americké firmy Moderna, k její podmínečné registraci by se měla vyjádřit 6. ledna.

„Den očkování,“ napsal v neděli ráno italský premiér Giuseppe Conte na Twitter. Jako první dostali první dávky vakcíny tři italští zdravotníci. Úplně první byla devětadvacetiletá sestřička Claudia Aliverniniová. Itálie se stále řadí mezi nejpostiženější země koronavirovou pandemií. Zemřelo tam více než 70 tisíc lidí.

„Cítím velkou pýchu, ale také zodpovědnost,“ komentovala Aliverniniová první pocity po aplikaci vakcíny. Vše se konalo za hojné účasti televizních kamer a novinářů.

Podobně to bylo i ve Španělsku. Tam zcela první dávku vakcíny společností Pfizer a BioNTech dostala šestadevadesátiletá obyvatelka domova důchodců v Guadalajaře Araceli Rosario Hidalgo Sanchezová. Podle přítomných reportérů se Sanchezová usmívala a řekla, že po injekci zatím necítí nic.

Německý pilot oslavil distribuci vakcíny tím, že na Štědrý den na nebi „vytvořil“ obrázek injekční stříkačky. Aplikace Flightradar24 pozoruje trasy ledatel a obrazec zaznamenala. V Německu byla první očkovanou Edith Kwoizalla, 101letá obyvatelka domova důchodců ve středoněmeckém Halberstadtu. V neděli už země pokračuje s hromadnou vakcinací v Berlíně.

„Je to opravdu šťastná, vánoční zpráva,“ komentoval v sobotu příjezd dodávky s vakcínami německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. „Je naprosto zásadním klíčem k poražení pandemie,“ dodal.

Na Maltě dostala první dávku sestra z infekčního oddělení tamní nemocnice. V Rakousku to bylo pět dobrovolníků ve věku mezi 80 a 93 lety. V Polsku byla první očkovanou vrchní sestra varšavské nemocnice. „Vidíte tu radost v mých očích?“ říkala přítomným novinářům sestra. Na Slovensku byl prvním infektolog a člen vládní pandemické komise Vladimír Krčméry, v neděli dostala svoji první dávku i prezidentka Zuzana Čaputová.

První dávku vakcíny, která se podává ve dvou fázích s odstupem 21 dnů, dnes obdrželi i obyvatelé středomořského Kypru. V tamním přístavu Lemesos byli jako první očkováni obyvatelé a zaměstnanci pečovatelského domu.

Reklama

Doporučované