Hlavní obsah
Online

Pilot oslavil začátek očkování. Radost vykreslil v délce přes 100 km

Foto: SZ/Twitter

Takto vykreslil pilot do letecké mapy injekční stříkačku. Očkování se rozběhlo…

Reklama

aktualizováno •

Sledujeme online vývoj ohledně koronaviru doma i ve světě.

Článek

Co byste měli vědět

- Česko se od dnešního dne řídí 5. stupněm PES. To znamená především uzavření většiny obchodů a služeb a zákaz nočního vycházení od 21 do 5 hodin.

- Podle aktuálních nedělních dat skóre PES po řadě dní kleslo na stupeň 4, může za to hlavně nižší reprodukční číslo R. Šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek nicméně Seznam Zprávám řekl, že „vánoční“ údaje je třeba brát s rezervou.

- Ráno v nemocnicích začalo očkování. Prvním naočkovaným se stal premiér Andrej Babiš, poté dostala injekci 95letá válečná veteránka Emílie Řepíková.

- Andrej Babiš vzal zpět své dřívější oznámení, že bude vládním zmocněncem pro očkování. Podle něj šlo o „nadsázku“.

- Hlavní tíhu očkování by měli nést praktičtí lékaři, podle ministra zdravotnictví Jana Blatného kvůli objednávání vzniká centrální systém. Jenže předseda sdružení praktiků Petr Šonka řekl, že o něčem podobném slyší poprvé.

- Prezident České lékařské komory Milan Kubek prohlásil, že vláda „nechala epidemii nezodpovědně rozjet před vánočními svátky a opět pouze spoléhá na zdravotníky, že to zase nějak zvládneme.“

  • Zhruba 200 britských turistů ve Švýcarsku nedodrželo karanténu

    Asi 200 ze 420 britských turistů umístěných do karantény ve švýcarském lyžařském středisku Verbier v noci uprchlo, místo toho, aby dodrželi období nařízené izolace. Informoval o tom web The Guardian.

    Švýcarská vláda každému, kdo přijel z Británie v období od 14. prosince, nařídila 10denní karanténu, která platí i retrospektivně. Rozhodla se tak po odhalení nové potenciálně nakažlivější varianty onemocnění covid-19. V zemi byly zjištěny dva případy, jeden objevili v sousedním Lichtenštejnsku.

  • Expert: Dopady pandemie na psychiku budou lidé pociťovat roky

    Pandemie covidu-19 a s ní spojené společenské restrikce jsou největší hrozbou pro psychické zdraví širokých vrstev obyvatelstva od druhé světové války. Dopady krize na své mentální rozpoložení budou lidé pociťovat ještě roky poté, co se samotný virus podaří dostat pod kontrolu. Podle listu The Guardian to řekl šéf britské profesní organizace psychiatrů a uznávaný odborník Adrian James.

    Na lidskou psychiku podle něj působí kombinace samotného výskytu nemoci, její dopady na společenské vztahy a ekonomické obtíže. Asi deset milionů Britů včetně 1,5 milionu dětí tak bude podle Jamese potřebovat odbornou pomoc psychiatrů a psychologů, aby se s nebývalým náporem vyrovnali.

    Podle britského Centra pro duševní zdraví bude v příštích letech vyžadovat péči kvůli úzkostem asi 1,3 milionu lidí, kvůli depresím pak ještě o půl milionu více. Jedná se přitom o osoby, které v minulosti odbornou psychiatrickou pomoc nikdy nevyhledaly.

  • Británie díky vakcíně zmírní uzávěru na konci února, tvrdí nedělník

    Podle nedělníku Mail on Sunday schválení přípravku umožní na konci února zmínit uzávěry, protože vakcínou bude očkováno 15 milionů zdravotně nejohroženějších Britů. Poté už nebude podle nedělníku hrozit přetížení zdravotnického systému.

    Británie začne podle nedělníku The Sunday Telegraph nejspíš už na začátku ledna distribuovat do očkovacích center vakcínu proti covidu-19 vyvinutou díky spolupráci Oxfordské univerzity s farmaceutickou společností AstraZeneca. List The Sun napsal, že britská léková agentura MHRA vakcínu společnosti AstraZeneca a Oxfordské univerzity schválí už 28. prosince, tedy v pondělí. Dotčený úřad to ale nepotvrdil.

  • Britskou mutaci viru hlásí také z Norska, Madeiry a Jordánska

    V Norsku, na portugalském ostrově Madeira a v Jordánsku dnes zaznamenali první případy nové a zřejmě nakažlivější mutace koronaviru, která se poprvé objevila v Británii. Ve všech třech zemích se jedná o osoby, které nedávno přicestovaly ze Spojeného království, informovala agentura Reuters.

    Norsko již před několika dny prodloužilo až do 29. prosince zákaz přímých letů do Británie. Dva nakažení lidé však přijeli do země ještě před začátkem omezení cest a úřady se nyní snaží najít všechny, kteří s nimi od té doby přišli do kontaktu. Osoby s novou mutací koronaviru na Madeiře jsou prvními známými případy v celém Portugalsku. Tamní úřady však zatím nezveřejnily počet lidí, u nichž byla nová varianta viru nalezena.

    Prozatím do 3. ledna uzavřelo svoje hranice cestovatelům z Británie také Jordánsko, jež dnes rovněž ohlásilo první dva případy nové mutace. V zemi přitom v posledních týdnech prudce klesají denní počty nově infikovaných po asi tříměsíčním setrvalém nárůstu nových případů.

  • Německý pilot vykroužil na nebi obří injekční stříkačku

    Německý pilot Samy Kramer během 280 kilometrů dlouhého letu na nebe nakreslil obří injekční stříkačku, aby lidem připomněl začátek očkování proti covidu-19 v Evropě. Dvacetiletý mladík vzlétnul s dvoumístným strojem z bavorského letiště Friedrichshafen nedaleko Bodamského jezera. Cestu, jež zabrala hodinu a 40 minut, si předtím naplánoval pomocí GPS zařízení. Trasa se později objevila na webu flightradar24.

    „Proti očkování se stále staví relativně hodně lidí. Svým činem jsem je chtěl přimět nad tím přemýšlet, aby se věci daly do pohybu,“ řekl Reuters Kramer. Rád by, aby lidé jeho let vnímali jako výzvu k tomu, aby se nechali očkovat.

  • V JAR se koronavirem nakazil téměř milion lidí

    V Jihoafrické republice se nákaza koronavirem potvrdila téměř u milionu lidí. Prezident Cyril Ramaphosa tak na dnešek podle webu The Guardian svolal nouzové jednání, kde má vystoupit s projevem, v němž oznámí další zpřísnění omezení.

    Minulý týden jihoafrická vláda uvedla, že identifikovala novou mutaci viru Sars-CoV-2, která přispívá k šíření nákazy. Jedná se ale o jinou mutaci viru, než je ta, jež nyní vyvolává obavy v Británii.

  • Vakcíny z další dodávky budou příští týden směřovat do krajů

    Dodávka dalších 19 500 dávek vakcíny proti covidu-19, která by měla do Česka dorazit příští týden, bude určena i pro regionální nemocnice. Ve svém dnešním videu na Facebooku to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Téměř tři tisíce dávek dostane Fakultní nemocnice Ostrava (FNO), protože v Moravskoslezském kraji je nejhorší situace ohledně hospitalizací i počtu lidí vyžadujících intenzivní péči, dodal Babiš.

  • Merkelovou v oblíbenosti u Němců předstihl ministr zdravotnictví

    Německou kancléřku Angelu Merkelovou předstihl v oblíbenosti ministr zdravotnictví Jens Spahn. S odkazem na průzkum veřejného mínění společnosti Kantar, jehož výsledky byly zveřejněny, o tom informovala agentura Bloomberg. Podle ní má čtyřicetiletý politik potenciál stát se dalším lídrem největší evropské ekonomiky.

    Spahna někteří politologové považují za vycházející hvězdu Křesťanskodemokratické unie (CDU). Obecně se má za to, že zásadním způsobem přispěl k relativně úspěšnému přístupu Německa k řešení pandemické situace, napsala agentura Bloomberg.

    „Vítězem se letos jasně stal Spahn,“ řekl Bildu Torsten Schneider-Haase ze společnosti Kantar. „Z pohledu lidí činí dobrá protikoronavirová opatření,“ dodal.

  • V Německu očkování zpozdily pochyby o dodržení teploty skladování vakcíny

    První vakcínu v sobotu dostali též obyvatelé a zaměstnanci domova pro seniory ve středoněmeckém Halberstadtu, dnes zdravotnické týmy očkovaly už ve všech 16 spolkových zemích, a to převážně osoby z rizikových skupin v domovech pro seniory. V několika bavorských městech však vakcinaci zpozdily pochyby o dodržení doporučené teploty skladování minus 70 stupňů Celsia.

    „Když jsme pročítali zápisy o teplotě v chladicích boxech, měli jsme určité pochyby o dodržení požadované teploty,“ uvedly v prohlášení úřady v Lichtenfelsu. Očkování ze stejných důvodů odložila i další města v Horních Frankách či ve Švábsku, kde se však situace do několika hodin vyřešila, píše agentura DPA.

  • V Brně se nechalo očkovat jen 70 lidí

    Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně dnes v první den očkování podaly vakcínu proti nemoci covid-19 jen 70 lidem. V očkování budou v Brně pokračovat v pondělí. Dohromady mají skoro 5 tisíc vakcín. V úterý se očekává dodávka dalších 10 tisíc kusů.

    „Podali jsme vakcínu 20 lidem a budeme pokračovat zítra (v pondělí). Všechny vakcíny chceme dát během tří až čtyř dní, protože 29. 12. přijde dalších 10 tisíc vakcín,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

  • Očkování pokračuje v Praze podle plánu

    S očkováním se dnes začalo ve třech pražských a dvou brněnských nemocnicích. Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke uvedla, že vakcinace pokračovala bez problémů a v nemocnici do 15:00 dávku obdrželo asi 210 lidí, takže plánovaných 300 očkování bude splněno.

    Problémy nehlásily ani další pražské nemocnice. V Nemocnici Na Bulovce, kde dnes plánovali naočkovat 200 zaměstnanců, již aplikace vakcín po 15:00 končila. Všeobecná fakultní nemocnice poskytla třetinu svých dávek vinohradské nemocnici, po 15:00 měla obě zařízení naočkováno dohromady kolem 200 lidí. Primářka oddělení primární péče motolské nemocnice Jaroslava Kulhánková uvedla, že i tam vše bylo bez problémů, jen asi tři zdravotníky bylo nutné odmítnout kvůli nachlazení.

  • V Belgii se po návštěvě Mikuláše u seniorů nakazilo 125 lidí

    V belgickém domově pro seniory se po návštěvě svatého Mikuláše nakazilo koronavirem 125 lidí, 18 obyvatel zařízení už nemoci covid-19 podlehlo. Informoval o tom server The Brussels Times. Virologové prokázali, že většina infikovaných se nakazila ze stejného zdroje.

    Laboratorní vyšetření ukázala, že Mikuláše, 97 obyvatel domova a 17 zaměstnanců nakazil stejný kmen viru SARS-CoV-2. Podle virologa Marka Van Ransta je tak pravděpodobné, že se všichni nakazili ze stejného zdroje. Není ovšem jisté, zda za nákazu může jen mikulášská obchůzka. Je totiž krajně neobvyklé, aby jediný přenašeč během krátké doby nakazil tolik lidí.

  • Prouza: Lidé nechápou, proč si můžou koupit pušku, ale ne pastelky

    Prodávat v obchodech je ode dneška možné pouze základní potřeby. Ani v supermarketech si nemohou lidé koupit to, co neseženou v malých obchodech potravin - třeba elektroniku, hračky nebo oblečení.

    „Lidé to vládní rozhodnutí nechápou - nejde totiž logicky vysvětlit, proč si můžete koupit pušku, ale nesmíte dětem pořídit pastelky. Takže občas diskutují, ale většinou chápou, že obchody jsou jen obětí chybějící vládní strategie. Žádný větší problém jsme zatím neřešili,“ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

  • Británie brzy schválí vakcínu od firmy AstraZeneca

    Británie začne nejspíš už na začátku ledna distribuovat do očkovacích center vakcínu proti covidu-19 vyvinutou díky spolupráci Oxfordské univerzity s farmaceutickou společností AstraZeneca. Napsal o tom nedělník The Sunday Telegraph. Podle jeho informací by úřady měly očkovací látku schválit během několika následujících dní.

    Británie už od začátku prosince očkuje proti covidu-19 látkou od firem Pfizer a BioNTech, která se nyní distribuuje i v zemích Evropské unie. Tuto vakcínu už dostalo ve Spojeném království přes 600 000 lidí.

  • Centrální objednávání na očkování? Praktici o tom nevědí

    Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se mají lidé na očkování objednávat přes jednotný rezervační systém. Praktičtí lékaři o tom ale zatím nebyli informováni, přitom na nich má ležet hlavní zátěž masivního očkování už od března, nejdéle od dubna.

    „Pro mě je to nová informace, já jsem měl dosud zprávu, že si objednávání budeme zařizovat sami. Zatím nemáme vůbec ponětí, jak to bude technicky probíhat. Předpokládám, že to bude vyžadovat kooperaci výrobců našich ambulantních softwarů s centrálním objednávacím systémem a bude to otázka měsíce dvou, než se to vyřeší,“ řekl v České televizi předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.

  • Čína kvůli dvěma novým případům nákazy otestuje 800 000 lidí

    V čínské metropoli Pekingu se kvůli dvěma nově odhaleným případům komunitní nákazy virem SARS-CoV-2 bude muset nechat otestovat 800 000 lidí. Hygienici v postižené čtvrti Sin-i na severovýchodě metropole zřídili 92 testovacích středisek, informovala stanice CNN. Za poslední den podle čínských úřadů přibylo v zemi 22 nakažených s příznaky nemoci covid-19.

    První případy komunitního přenosu v Pekingu laboratoře odhalily v pátek, při nařízeném testování se pak objevilo dalších pět infikovaných lidí. Více než miliardová pevninská Čína, odkud se koronavirus před rokem začal šířit, dosud registruje necelých 87 000 případů nákazy a 4634 úmrtí.

  • Vláda propaguje vakcinaci Wolkerovou básní

    Úřad vlády dnes publikoval první video v rámci informační kampaně k vakcinaci. Využívá úryvek básně Jiřího Wolkera Jitřní píseň.

  • Francouzi kvůli covidu nesmí na hory, častěji volí pláže a moře

    Kvůli obavám z možné třetí vlny epidemie covidu-19 zůstane velká část Francouzů na svátky doma. Podle průzkumu i údajů státní železnice se chystá v tomto období cestovat přibližně o polovinu méně lidí než loni, zhruba sedm procent obyvatel. Kvůli zavřeným lyžařským střediskům míří častěji na pláže na mořském pobřeží, vysokému zájmu se těší pronájmy soukromých rezidencí, píše list Le Monde.

  • Kubek: Vláda nechala epidemii opět nezodpovědně rozjet

    V posledních svátečních dnech klesla v Česku úroveň rizika protiepidemického systému z nejhoršího na druhý nejhorší stupeň, a to díky tomu, že se snížilo reprodukční čislo z z 1,05 na 0,94. Podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly jde ale o umělý pokles a situace se v příštím týdnu opět zhorší, řekl to v České televizi. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka vláda selhala při rozvolňování.

    „Očekáváme příští týden nárůst pacientů a největší nápor pak v první polovině ledna. Jako Česká republika jsme bohužel nejpostiženější zemí v Evropě. Velmi mě mrzí, že vláda nechala epidemii tak nezodpovědně rozjet před vánočními svátky a opět pouze spoléhá na zdravotníky, že to zase nějak zvládneme,“ doplnil Prymulu v ČT Kubek.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy