Hlavní obsah

Dušek k rekordnímu poměru pozitivních: Data z Vánoc nejsou reprezentativní

Foto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Reklama

Štědrý den potvrdil trend růstu podílu počtu nakažených, kdy každý druhý testovaný byl pozitivní. Podle Ladislava Duška však nejsou čísla z vánočních svátků reprezentativní.

Článek

Na Štědrý den byl téměř každý druhý test pozitivní. Vyplývá to z údajů resortu zdravotnictví. Podle jejich dat bylo na Štděrý den provedeno přes deset tisíc testů, z nichž bylo 4363 pozitivních. To znamená, že pozitivních bylo 42,98 procenta testů.

Oproti středě se jedná o pětiprocentní nárůst podílu pozitivních testů, což potvrzuje trend stále rostoucího podílu pozitivních testů. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška ale data ze Štědrého dne nejsou reprezentativní.

„Během Vánoc nejsou ta čísla reprezentativní a není možné je hodnotit den po dni, protože 23. prosince jsme měli extrémní zájem a na Štědrý den přišlo naopak málo lidí z ulice, ale těch testů bylo hodně pozitivních,“ řekl Seznam Zprávám Dušek.

Za hlavní důvod pozitivního testu téměř u každé druhé testované osoby Dušek vidí to, že na testy šli včera hlavně lidé s příznaky nebo ti, které na test poslal lékař.

„Včera šli na testy příznakoví lidé nebo ti, kteří byli bezpříznakoví, ale antigenní test jim ukázal, že jsou pozitivní. No a tím, že na Štědrý den se šlo testovat obecně málo lidí, tak to velmi vyskočilo a v uvozovkách se to zahustilo,“ vysvětlil šéf zdravotnických statistiků.

Podle Duška bude tento trend pokračovat i na Boží hod a na svátek svatého Štěpána, který se slaví 26. prosince.

„Takže Štědrý den, Boží hod ani 26. prosinec nejsou pro nás reprezentativní hodnoty, protože se bude testovat málo lidí a budou většinou příznakoví,“ doplnil Dušek. Ten předpokládá, že po 28. prosinci se zájem o testování opět zvedne.

Epidemický index PES na Boží hod zůstává na 81 bodech a skóre, podle kterého se v Česku řídí opatření proti šíření nemoci covid-19, je tak osmý den v nejvyšším stupni pohotovosti.

Kleslo ale reprodukční číslo udávající průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Na Štědrý den mělo hodnotu 1,34, dnes to je 1,22.

Reklama

Doporučované