Hlavní obsah
Online

Slováci na Štědrý den odhalili rekordní počet nakažených

Foto: Gonzalo Bell, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace doma i ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Česko je ve 4. stupni PES, do 5. stupně přejde v neděli 27. prosince.

- Na Štědrý den v Česku přibylo 4363 nově nakažených z 10 152 provedených testů. To znamená, že pozitivních bylo 42,98 procenta testů.

- Skóre PES zůstává na 81 bodech. Kleslo ale reprodukční číslo, a to z 1,34 na 1,22. Na pátém stupni je index PES ve všech krajích s výjimkou Prahy.

- Rekordní přírůstek pozitivních testů včera ohlásilo Slovensko, na Štědrý den vyšly PCR testy pozitivní 4046 lidem. Antigenní testy odhalily dalších 1095 nakažených. V celé Evropě se nakazilo covidem-19 už 25 milionů lidí.

- Evropa se obává nové mutace koronaviru, která se poprvé objevila ve Velké Británii. Je nakažlivější a onemocnění by se kvůli tomu mohlo rychleji šířit. Ve čtvrtek se mutace B.1.1.7 poprvé objevila v Německu u ženy, která minulý týden přijela z Anglie.

- Očkování proti covidu-19 včera začalo v Srbsku. Jako první si nechala vakcínu podat premiérka Ana Brnabičová. Stejně jako ve Velké Británii a Švýcarsku se i v Srbsku očkuje vakcínou společností Pfizer a BioNTech. V Británii je už naočkováno přes 600 tisíc lidí. Do Česka by první vakcína měla dorazit v sobotu 26. prosince.

  • AP: Trump hraje golf na Floridě, stimulační balíček je nejistý

    Americký prezident Donald Trump vánoční svátky tráví na Floridě, kde už druhý den hraje golf. Ještě před odletem z Washingtonu ale stihl svým požadavkem na zvýšení jednorázového příspěvku pro Američany zasažené koronavirovou krizí ohrozit osud celého stimulačního balíčku, o jehož podobě se republikáni a demokraté přeli několik měsíců, stejně jako osud federálního rozpočtu. Informovala o tom dnes agentura AP.

  • Bezdomovci na Slovensku čelí kvůli pandemii nižšímu přivýdělku

    Lidé bez domova na Slovensku, kteří si přivydělávají prodejem pouličního časopisu, se během pandemie nemoci covid-19 potýkají s poklesem příjmu i s omezením sociálních kontaktů. Důvodem je výrazněji snížený pohyb lidí v ulicích slovenských měst, ve kterých bezdomovci měsíčník Nota Bene nabízejí. Na dotaz ČTK to uvedla Nina Beňová, představitelka občanského sdružení Proti prúdu (Proti proudu), jež časopis vydává.

    „Mobilita lidí je kvůli pandemii téměř už rok velmi omezená a prodej není možný tak jako doposud. Aktuálně klesl o více než 30 procent. Prodejci si nechávají polovinu z ceny časopisu, při tak nízkém prodeji je ovšem vážně ohrožen jejich příjem, z něhož platí základní životní potřeby a střechu nad hlavou,“ řekla Beňová. Dodala, že s podobnými problémy se potýkají prodejci pouličních časopisů i v jiných zemích. Právě zajištění střechy nad hlavou pro prodejce magazínu označila Beňová za jednu z největších priorit sdružení.

  • Počet obětí koronaviru v Británii překročil 70 tisíc

    Informovala o tom britská stanice BBC.

  • Konec pandemie je podle německého prezidenta už na dohled

    Toužebně očekávané světlo na konci tunelu je stále jasnější, ale i v posledních metrech boje s pandemií nemoci covid-19 je nutné zachovat trpělivost a rozum. Ve vánočním projevu k národu to dnes řekl německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Uvedl také, že s myšlenkami je u těch, kteří s koronavirem bojují na jednotkách intenzivní péče, a také u těch, kteří svůj zápas prohráli.

    „Milé spoluobčanky, milí spoluobčané, jaký rok jsme to prožili!“ řekl Steinmeier na úvod projevu. „Nepatrný virus se chopil kontroly nad našimi životy a myšlením, zkřížil nám plány a zničil sny. Museli jsme se tolika věcí zříct,“ uvedl.

    Pandemie podle prezidenta ukázala, jak křehké a zranitelné je to, co považujeme za normální život. „Ale dozvěděli jsme se i něco jiného, to, jak jsme silní, když se staráme o sebe navzájem, když jsme tady jeden pro druhého,“ řekl.

  • Britská královna ve vánoční řeči poděkovala zdravotníkům

    Uplynulý rok, poznamenaný pandemií covidu-19, lidi sice rozděloval, zároveň je ale v mnohém i sblížil. V tradičním vánočním proslovu to dnes řekla britská královna Alžběta II. V řeči, která trvala necelých pět minut, poděkovala zdravotníkům i dalším dobrovolníkům, kteří pomáhali v Británii a dalších částech světa v boji s koronavirem.

  • Tři pozitivní mezi řidiči kamionů, které uvázly na jihu Británie

    Britské ministerstvo dopravy informovalo, že z 2367 testů provedených u řidičů kamionů byly jen tři pozitivní. Většina testů se provádí na bývalém letišti Manston, které leží asi 30 kilometrů od přístavu Dover. Úřady rozdávají řidičům zdarma teplé pití a jídlo a na místo bylo dopraveno i více než 250 mobilních toalet. Dobrovolníci doručují potraviny a nápoje také řidičům v koloně na dálnici M20. Řada řidičů si v minulých dnech stěžovala, že o ně není dostatečně postaráno.

    „Naším cílem je, aby se zahraniční řidiči kamionů dostali co nejdříve zpátky ke svým rodinám,“ prohlásil britský ministr dopravy Grant Shapps. „Vím, že je to pro ně těžké, když jsou v tomto ročním čase zavření v kabinách svých vozů. Ujišťuji ale, že děláme maximum pro to, abychom je dostali domů,“ dodal.

  • Francouzi i Rusové prchají před lockdownem do Monaka. Za svobodou i luxusem

    Monako je nejen pro Francouze jako svatý grál. I v době pandemie praská ve švech a o svátcích se chystá omezit hordy „hladových“ návštěvníků. Na silvestra sem ve svých tryskáčích míří i ruští boháči.

    Více v článku:

  • V Chrámu sv. Víta se setkání u jesliček zúčastnily desítky lidí

    Několik desítek lidí včetně mnoha dětí se dnes v Chrámu sv. Víta na Pražském hradě zúčastnilo setkání u jesliček spojeného se zpěvem vánočních písní. Zpěváky chrámového sboru při nich doprovázel varhaník. Pražské arcibiskupství získalo pro akci výjimku, protože areál Hradu je dlouhodobě kvůli pandemii koronaviru uzavřen. Přístup pro lidi v rouškách, kteří procházeli kontrolou, byl pouze z Hradčanského náměstí přes IV. nádvoří.

  • Tisíce řidičů kamionů tráví Vánoce čekáním na britské hranici

    Na jihu Británie stále zůstává asi 5000 kamionů, které tam uvázly, když Francie v noci na pondělí uzavřela hranici. Reagovala tím na novou, výrazně nakažlivější mutaci koronaviru zjištěnou v Británii. Uvedl to dnes server BBC. V úterý dala Paříž souhlas, aby se hranice otevřely pro lidi s negativním testem na koronavirus, což ale provoz značně zpomaluje. Podle BBC potrvá kritická situace ještě několik dní.

  • V Polsku přibylo 9077 nakažených

    Polsko, kde žije zhruba 38 milionů lidí, dnes hlásí 9077 nových případů nákazy koronavirem a dalších 240 mrtvých. Celkem se tak nákaza v zemi prokázala již u více než 1,2 milionu lidí. S covidem-19 zemřelo 26 992 nakažených.

  • Maďarsko hlásí 2610 nově nakažených

    V Maďarsku, které má témě deset milionů obyvatel, za uplynulý den přibylo 2610 potvrzených případů nákazy. Сelkem se infekce potvrdila již u více než 314 tisíc lidí. S covidem-19 tam zemřelo dalších 104 lidí. Celková bilance mrtvých tím vzrostla na 8833.

  • Izrael chce v příštím týdnu naočkovat 100 tisíc lidí denně

    V Izraeli naplno běží očkování proti novému typu koronaviru. Včera země s 8,8 miliony obyvatel naočkovala 74 tisíc lidí, minulý týden to bylo přes 210 tisíc. Příští týden chce země naočkovat 100 tisíc svých občanů denně. Usiluje o to být první, která naočkuje všechny své obyvatele.

  • Slovensko hlásí rekordní denní přírůstek pozitivních PCR testů

    Slovensko na Štědrý den zaznamenalo dosud nejvyšší počet potvrzených případů u lidí testovaných na nový typ koronaviru PCR testy. Infekce se poprvé prokázala u více než 4000 takto testovaných, informovalo dnes slovenské ministerstvo zdravotnictví.

    Slovensko už minulou sobotu omezilo volný pohyb. Uzavřela se řada obchodů a služeb s výjimkou prodejen se základními potřebami. Na Štědrý den vyšly PCR testy pozitivní 4046 lidem. Antigenní testy odhalily dalších 1095 nakažených. V souvislosti s onemocněním covidem-19 podle ministerstva ale 24. prosince nikdo nezemřel.

  • Papež apeloval na světové lídry, aby zajistili přístup k léčbě a vakcíně

    Láska a bratrství, nikoli nacionalismus a radikální individualismus, jsou potřeba v době pandemie, řekl papež František v tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi). Svou řeč pronesl výjimečně uvnitř Apoštolského paláce.

    Více v článku:

  • Británie nasazuje další vojáky na pomoc s testováním řidičů kamionů

    Britská vláda vyslala do hrabství Kent dalších 800 vojáků, aby pomáhali s testováním řidičů kamionů. Na překročení Lamanšského průlivu jich stále čeká zhruba 4000. Uvízli zde poté, co Francie uzavřela hranice kvůli novému typu koronaviru, píše deník The Guardian.

  • Počet potvrzených případů nákazy v Rusku se blíží 3 milionům

    Za poslední den se v zemi nakazilo 29 018 lidí, celkem tak místní úřady od začátku pandemie evidují 2 992 706 nakažených. V souvislosti s covidem-19 zemřelo v zemi 52 434 lidí.

  • Izrael za poslední den podal vakcínu více než 74 tisícům lidí

    Za posledních 24 hodin bylo v Izraeli naočkováno na 74 000 lidí, za minulý týden pak jejich počet překročil 210 tisíc. Plán do dalšího týdne je podle serveru Kann očkovat 100 000 denně.

  • Indonésie hlásí nejvíce obětí za den od začátku pandemie

    Indonésie zaznamenala nejvyšší nárůst počtu obětí v souvislosti s covidem-19 od začátku pandemie. Za posledních 24 hodin zemřelo v zemi podle ministerstva zdravotnictví 258 lidí, celkem v zemi zemřelo 20 847 lidí. Počet potvrzených případů nákazy se zvýšil o 7259 na celkových 700 097. Indonésie je aktuálně nejhůře zasaženou zemí v jihovýchodní Asii, píše Reuters.

  • Mexiko ve čtvrtek začalo s očkováním proti covidu-19

    V Mexiku ve čtvrtek 24. prosince začalo očkování proti koronaviru vakcínou od firem Pfizer a BioNTech. Země dostala prvních 3000 dávek přípravku proti covidu. V zemi se dosud podle úřadů nakazilo 1,36 milionu lidí, 121 tisíc jich zemřelo. Vakcíny včera dostaly také Chile a Kostarika, uvádí BBC.

Reklama

Hlavní zprávy