Hlavní obsah

Papež apeloval na světové lídry, aby zajistili přístup k léčbě a vakcíně

Foto: AFP PHOTO / VATICAN MEDIA, Profimedia.cz

Papež František během vánočního poselství Městu a světu.

Reklama

Láska a bratrství, nikoli nacionalismus a radikální individualismus, jsou potřeba v době pandemie, řekl papež František v tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi). Svou řeč pronesl výjimečně uvnitř Apoštolského paláce.

Článek

Netradiční nebylo jen místo, odkud papež pronášel své poselství, ale i celková kulisa. Kvůli pandemii nemohly poselství pevně spjaté s vánočním a velikonočním Božím hodem sledovat na Svatopetrském náměstí davy lidí. Místo toho se projev pomocí služby YouTube streamoval do celého světa.

Papežovu poselství dominovalo téma sociálních a ekonomických dopadů pandemie covidu-19. „V této historické chvíli poznamenané ekologickou krizí a vážnou hospodářskou a sociální nerovnováhou zhoršenou pandemií je více než kdy jindy důležité, abychom se k sobě chovali jako bratři a sestry,“ vyzval svět papež.

Apeloval také na mezinárodní spolupráci politických a vládních představitelů s cílem zajistit všem přístup k vakcíně a k léčbě. „Tváří v tvář výzvě, která nezná hranic, nesmíme stavět zdi. Všichni jsme na jedné lodi,“ řekl papež. V dnešním poselství opět vzpomněl na oběti ozbrojených konfliktů a přírodních katastrof. Vyzval znesvářené strany k míru a mimo jiné zmínil v této souvislosti Sýrii, Jemen, Libyi, Nigérii, Kamerun či Náhorní Karabach.

Svatý otec také připomněl dění na americkém kontinentu, který tvrdě zasáhla pandemie covidu-19, apeloval také na vlády v Chile a Venezuele, aby zmírnily zdejší napětí. Připomněl oběti přírodních katastrof, zejména na Filipínách a ve Vietnamu. Papež také zmínil utrpení Rohingů, kterým popřál „odpočinek a naději“, píše server Vatican News.

František také apeloval, aby lidé byli štědří a nápomocní těm, kdo jsou v nouzi. Zmínil i potřebu pomoci ženám, které trpí domácím násilím, zejména v těchto časech, kdy se kvůli pandemii vyhlašují rozsáhlé uzávěry.

Navzdory velkým obtížím, kterým čelíme, je potřeba nepodléhat beznaději, připomněl papež. Příběh Ježíše Krista nám podle Františka říká, že „bolest a zlo nejsou posledním slovem“, a řekl, že příkladem jsou pro něj ti, kteří „pracují na tom, aby přinesli naději, útěchu a pomoc těm, kteří trpí, a těm, kteří jsou osamělí“.

Na závěr papež František připomněl velké množství rodin, které se během letošních Vánoc kvůli pandemii nemohou setkat. Následně se pomodlil, aby Vánoce lidstvu pomohly znovu objevit „rodinu jako kolébku života a víry, místo přijetí, lásky, dialogu a odpuštění“ a také jako „zdroj míru pro celé lidstvo“.

Reklama

Související témata:

Doporučované