Hlavní obsah

Den očima: Mikroplasty ve vodě, vrak slavného Titaniku a požáry v Amazonii

Den očima Daniely Brodcové.Video: Daniela Brodcová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Události dne 22. srpna vybírala redaktorka Daniela Brodcová.

Článek

Světová zdravotnická organizace se zabývala mikroplasty ve vodě. A její závěry? Množství mikroskopických části plastu, které se vyskytuje v pitné vodě, nepředstavuje pro lidi vážnější zdravotní riziko. Odborníci s prohlášením přišli v nově zveřejněné zprávě. Podle Světové zdravotnické organizace člověk plastové částice větší než 150 mikrometrů (jedna miliontina metru) v zásadě nevstřebává. Pokud jde o nanočástice, jejich příjem bude zřejmě výraznější. Odborníci ale upozorňují, že k jasným závěrům zatím chybí relevantní data.

Německo si objednalo 190 milionů jódových tablet pro případ vážné jaderné nehody. Země chce vlastní jaderné bloky odstavit v roce 2022, riziko ale vidí hlavně v zemích za svými hranicemi, a to včetně Česka. Jódové tablety mají v případě zvýšené radiace chránit před rakovinou štítné žlázy. Spolkový úřad pro ochranu před zářením objednal tablety za víc než osm milionů eur – jejich množství je čtyřikrát vyšší než současné německé zásoby.

Vrak slavného Titanicu se možná do roku 2030 rozpadne na prach. Zjistili to potápěči, kteří se k lodi nedávno vrátili. Pod vodou je Titanic už 107 let a působení mikrobů a dalších vnějších vlivů způsobilo, že se některé jeho části rozpadly. Server BBC upozornil, že už pod nánosy rzi zchátral pravobok lodi a třeba kapitánova koupelna už je celá pryč. Podle odborníků je nyní důležité pečlivě zbytky slavné lodi zdokumentovat, než v propasti času zmizí docela.

Na další události, které přinesl den s datem 22. srpna, se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované