Hlavní obsah

Den v byznysu: Česko zase mluví o rychlotratích, to by Cimrmana pobavilo

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v úterý 19. ledna.

Článek

Kdo slyšel Cimrmanovu hru Záskok, musí mu při poslouchání českých plánů na rozvoj vysokorychlostních železnic znít v uších „v době, kdy jízdní kolo bylo v západní Evropě přepychem horních deseti tisíc, u nás aparátem podivínů a v carském Rusku předmětem vášnivých debat anarchistických kroužků…“

V Česku by se rychlovlaky jistě ujaly u mnohem širšího publika než jen u pár podivínů, ale smůla. Zatím o přínosech „vrtek“ (VRT = vysokorychlostní tratě) debatují podnikatelé v čele se šéfem Hospodářské komory Vladimírem Dlouhým spolu s ministrem dopravy Karlem Havlíčkem a šéfem drážní cesty Jiřím Svobodou. Stavět se má začít už za čtyři roky, takže náskok jiných východních zemí hned tak nedoženeme. Tedy pokud vůbec někdy.

Česko čeká solární boom

Když se v tuzemsku řekne fotovoltaická elektrárna, po pár větách se rozhovor stočí k nezvládnutému solárnímu boomu z let 2009 a 2010 a položkám na faktuře, které spotřebitelům solární horečku každý rok připomenou. Uplynulo deset let a Česko stojí na prahu dalšího solárního boomu.

Přestaňte to komplikovat a pomozte

Ministerstvo průmyslu plánuje další záchranný balíček pro firmy, které nedosáhnou na současnou podporu. Hospodářská komora jej chce počítat podle rozdílu tržeb, ministr Havlíček však dál trvá na kompenzaci podle nákladů. Sice si všichni podnikatelé stěžují, že je to, řečeno klasickou filmovou hláškou, „dál, zato horší cestou“, ale taková je už česká cesta.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované