Hlavní obsah

Den v byznysu: Když Elon Musk tweetne, dějí se věci

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve čtvrtek 13. května.

Článek

DRFG vstupuje do Czech Home Capital

Česká investiční skupina DRFG získá 40procentní podíl ve společnosti Czech Home Capital. Ta kupuje nájemní byty v Česku a Německu. Akcie převezme od investora Davida Rusňáka, který spoluvlastní i samotnou skupinu DRFG.

Rekordní počet firem

Češi zakládají rekordní počet firem. V dubnu to bylo přes 2700 a za první čtyři měsíce roku podnikatelé založili už téměř 11 tisíc nových společností. Meziročně o 17 procent více.

Česko poroste. Ale o kolik?

Jak se bude vyvíjet tuzemská ekonomika? Dnes svou prognózu představili čeští bankéři. Srovnali jsme jejich odhady s prognózami dalších institucí. V průměru by měl český hrubý domácí produkt letos růst o 2,8 procenta a příští rok o více než 4 procenta.

Nezaměstnanost by se letos i příští rok měla pohybovat těsně pod čtyřmi procenty. I nadále by tak měla být jedna z nejnižších v Evropské unii.

Co se růstu cen týče, Česko zůstane nad průměrem Unie.

Z prodejen jsou bankomaty

Pandemie změnila vesnické prodejny na bankomaty. Vloni si u pokladen obchodů COOP Češi vybrali peníze prostřednictvím služby cashback ve více než milionu případů.

Tesla a Musk hýbou bitcoinem

Automobilka Tesla překvapivě oznámila, že přestane přijímat platby v bitcoinu. Její zakladatel Elon Musk to vysvětlil tím, že těžba kryptoměny a transakce jsou nešetrné k životnímu prostředí. Měna reagovala poklesem o téměř deset procent.

V současnosti se bitcoin obchoduje kolem hodnoty 50 tisíc dolarů. Dlouhodobě přitom rostl. Jen za letošní rok jedna kryptomince zdražila o zhruba 66 procent. Od začátku loňského roku dokonce víc než pětinásobně.

Obří pokuta pro Google

Americký Google dostal za zneužívání postavení na trhu v Itálii pokutu 102 milionů eur, tedy v přepočtu asi dvě a půl miliardy korun. Tamní antimonopolní úřad kritizoval vliv Googlu na vývojáře aplikací pro mobilní operační systém Android, který Google vyvíjí.

Největší „byznysové klany” v Česku

Již poosmé sestavil časopis Forbes žebříček největších českých rodinných firem. Figurují mezi nimi potravináři, zbrojaři, textilky i loterijní skupina. Podívejte se na pětku největších podle tržeb.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované