Hlavní obsah

Den v byznysu: Testovací akce ve firmách finišuje. Co říkají první čísla

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pátek 12. března.

Článek

Česko finišuje s velkou testovací akcí lidí ve firmách

Firmy nad 250 pracovníků měly do dneška dokončit testování oficiálně započaté 3. března. Testování na koronavirus ve firmách bude podle ministra zdravotnictví nutné nejméně do konce května, i když se bude vývoj epidemie zlepšovat.

Pozitivita testů ve firmách a podnicích je podle předběžných dat mezi jedním a dvěma procenty. Svaz obchodu a cestovního ruchu hlásí méně než 0,5 procenta pozitivních zaměstnanců obchodních řetězců.

Průmysl se navzdory krizi drží

Průmysl se drží. Oproti loňskému nekrizovému lednu dokonce rostl. Meziročně o 0,9 procenta. Propad stavební výroby v Česku mírně zpomalil. V lednu se produkce ve stavebnictví reálně meziročně snížila o 5,2 procenta po prosincovém revidovaném poklesu o 11,4 procenta.

Liška zůstává, název se mění

Českomoravská stavební spořitelna dnes změnila název na ČSOB Stavební spořitelnu. ČSOB se stala jediným vlastníkem spořitelny na jaře 2019, když koupila 45procentní podíl od německé stavební spořitelny (BSH). Maskot ČMSS, jímž je Liška, zůstává.

Odliv lidí z hotelnictví může být problém

Hotelnictví opustila během pandemie řada zkušených zaměstnanců a našla si práci jinde. Šéf České unie cestovního ruchu a hoteliér Viliam Sivek odhaduje odliv až na 40 procent. Sužovanému oboru to může výrazně zkomplikovat restart. Podle Radky Telyčkové z poradenské firmy Pomáháme hoteliérům mohou nárazově chybět recepční nebo servírky a sníží se kvalita služeb.

První čísla po brexitu: prudký pád vývozu

Vývoz z Velké Británie do Evropské unie v lednu klesl o 40,7 procenta, dovoz unijního zboží do Británie se pak snížil o 28,8 procenta. Je to nejprudší měsíční pokles od začátku statistik v lednu 1997. Leden byl první měsíc, kdy vstoupily v platnost nové obchodní vztahy zavedené po definitivním odchodu Británie z unijního trhu.

Na trase Ostrava–Londýn se dál nelétá

Společnost Ryanair kvůli špatné epidemické situaci v Česku odložila obnovení letů z mošnovského letiště do Londýna. Lety loni přerušila na zimní období a chtěla je obnovit letos na konci března, teď plán přesouvá na květen.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované