Hlavní obsah

Den v byznysu: Všechno se otevírá. Na jednu oblast ale vláda zapomněla

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 19. května.

Článek

Bitcoin padá. Kvůli Číně a Muskovi

Nejznámější kryptoměna bitcoin se propadla pod hranici 40 000 dolarů a vůči letošnímu maximu je o 40 procent slabší. Padá i druhá největší krpytoměna Ethereum. Pád zahájil svými tweety Elon Musk a nyní také regulace kryptoměnových transakcí v Číně.

Pražská burza nejvýš za 10 let

Pražská burza je nejsilnější za posledních téměř deset let. Index PX v úterý uzavřel na 1143 a třech desetinách bodu, což je jeho nejvyšší závěrečná hodnota od 3. srpna 2011.

Protonové centrum mění majitele

Nad Protonovým centrem v areálu nemocnice Bulovka získala kontrolu Raiffeisenbank. Centrum koupila za 2,5 miliardy korun od společnosti Immorent. Provozovatelem centra zůstává Proton Therapy Center Václava a Pavla Laštovkových.

Hypotéky rostou

Hypoteční sazby rostou. Za měsíc se v průměru zvýšily o 4 bazické body na jedno celé a devadesát osm setin procenta. Sazba stoupla podruhé v řadě, předtím téměř rok klesala, vyplývá to z Fincentrum Hypoindexu.

Banky sjednaly hypotéky za více než 39 miliard korun a duben se stal po březnu nejúspěšnějším měsícem v historii Hypoindexu. Průměrná hypotéka nyní přesahuje 3 miliony a 150 tisíc korun.

Co bude se saunami a bazény?

Provozovatelé bazénů a saun se bouří a chtějí stejné podmínky jako ostatní. Wellness centra zůstávají nadále zavřená – přestože vláda už od 17. května povolila sport uvnitř a otevře i hotely a penziony.

Ryanair uspěl se stížností

Tribunál Evropské unie vyhověl stížnosti irské letecké společnosti Ryanair a zrušil souhlas Evropské komise pro státní pomoc holandským aerolinkám KLM a portugalským TAP ve výši téměř pěti miliard eur.

Auta se prodávala víc. Ale jen než loni

Prodeje nových aut v Evropské unii v dubnu meziročně vzrostly více než dvojnásobně na zhruba 860 tisíc vozů. Na stav před pandemií se ale ještě nevrátily.

Vysoký procentní růst způsobily malé prodeje loni kvůli pandemii. Proti dubnu 2019 je počet registrací nižší o čtvrtinu, tedy o zhruba 300 000 aut.

V Česku byly prodeje aut výrazně pod průměrem Evropské unie. Vzrostly o 78 procent na bezmála 19 tisíc vozů. Podíl české automobilky Škoda Auto na evropském trhu klesl o dva procentní body na zhruba pět a půl procenta.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované