Hlavní obsah

Den v byznysu: Výhled českého průmyslu na růst čeří zásadní problém

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 12. května.

Článek

Bankám klesl zisk

Čtveřice největších bank v Česku v letošním prvním čtvrtletí vydělala osm miliard korun, což je proti stejnému období loni propad o jednu miliardu korun.

Nejvíce se dařilo ČSOB, které zisk meziročně stoupl o více než čtvrtinu. Z bank, jež už zveřejnily své výsledky, pak rostla jen česko-slovenská UniCredit, a to o čtyři procenta. U ostatních velkých finančních domů činil propad od deseti do více než 25 procent.

České průmyslové firmy mají problém

Výrobci volají SOS. V celém světě chybí plastový granulát, který je důležitou surovinou například pro automobilový průmysl. České firmy nedostatek donutil omezit, či dokonce zastavit výrobu.

Vysoká pokuta pro pojišťovnu

Pojišťovna Axa dostala milionovou pokutu. Česká národní banka jí vysoký trest udělila za to, že pojišťovnou pověření telefonní operátoři nedávali potenciálním klientům čas na prostudování pojistných smluv a tlačili je do jejich uzavírání.

Praha zvažuje zdražování služeb

Praha má po letech stagnace připravené stamiliardové rozvojové plány. Nejbohatší české město ale žádá, aby se na nich finančně podílel stát. Přispět mají také sami Pražané. Od léta zdraží jízdenky MHD. Magistrát zvažuje také zvýšení cen za vodu nebo svoz odpadu.

Stavební zákon způsobí nepotřebnost tisíců úředníků

Poslanci dnes opět řešili novelu stavebního zákona, která by měla zkrátit byrokracii spojenou s povolováním staveb. Pokud návrh projde parlamentem a podepíše ho prezident, bude mít podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové i další dopad. Jednodušší agenda totiž připraví o práci až pět tisíc úředníků. Znovu o návrhu budou poslanci jednat v pátek.

EU i Česko letos porostou rychleji

Ekonomika Evropské unie letos i v příštím roce poroste rychleji, než se původně čekalo, uvedla v prognóze Evropská komise. Unijní HDP letos odhadem poroste o 4,2 procenta a příští rok o 4,4 procenta. Lepší je i odhad růstu české ekonomiky. Ta má vykázat letos růst o 3,4 procenta a příští rok o 4,4 procenta. Zato úspory Čechů budou mizet rychleji, než je unijní průměr. Inflace by se měla pohybovat nad dvěma procenty.

Dogecoin na Měsíci

Pes Shiba-inu opravdu poletí na Měsíc. Tedy ten digitální, který symbolizuje kryptoměnu dogecoin. Při nadcházejícím letu rakety Falcon 9 na Měsíc bude společnost SpaceX přijímat platby právě v této parodické kryptoměně.

IKEM bude nejmodernější

IKEM startuje největší investici posledních let. Za víc než miliardu korun přistaví k původní budově v pražské Krči dva nové pavilony pro transplantační chirurgii a kardiologii. 42 procent nákladů hradí nemocnice sama, zbytek zaplatí stát. Stavba sází na unikátní technologie. Jaké? To popsal v našem studiu ředitel IKEM Michal Stiborek.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované