Hlavní obsah
Online

Wu-chan propustil z nemocnic všechny pacienty s covid-19, tvrdí Čína

Foto: Profimedia.cz

Ve Wu-chanu stále probíhají dezinfekce škol a dalších veřejných míst.

Reklama

aktualizováno •

Téměř 2,9 milionu lidí ve světě se nakazilo covid-19, více než 200 000 onemocnění podlehlo. Nejhůře zasaženými zeměmi v Evropě jsou Španělsko, Itálie a Francie. Světově nejhorší čísla pak vykazují USA. Dění sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět

- Mluvčí Národního zdravotního výboru Čínské lidové republiky dnes oznámil, že všichni hospitalizovaní pacienti byli propuštěni z nemocnic ve Wu-chanu. První případ nákazy byl ve městě zaznamenán v polovině prosince, celkem pak zaznamenali 46 452 nakažených. Město, které bylo po vypuknutí epidemie uzavřeno celkem 76 dní, se nyní pomalu probouzí k životu.

- Evropské země dnes hlásí nejmenší denní nárůsty nových případů i úmrtí za poslední týdny. V britských nemocnicích zemřelo 413 lidí, o polovinu méně než v sobotu. Ve Francii zemřelo 242 lidí. Nižší denní přírůstek obětí než ten dnešní měla země naposledy 25. března. Obdobná je situace také v Itálii.

- Spojené státy hlásí v souvislosti s virem SARS-CoV-2 zdaleka nejvíce nakažených i zemřelých ze všech zemí světa. Podle Johns Hopkins University na nákazu zemřelo přes 53 500 lidí, přítomnost koronaviru se od počátku jeho šíření potvrdila ve skoro 940 000 případech.

Vývoj dění ve světě jsme sledovali také včera:

  • V New Yorku se pokouší na koronavirus vyzrát lékem na pálení žáhy

    Velká síť nemocnic v New Yorku se pokouší léčit pacienty s covid-19 vysokými dávkami volně prodejného léku na pálení žáhy. Studie famotidinu začala 7. dubna a předběžné výsledky by mohly přijít za několik týdnů, uvedl Kevin Tracey, prezident Feinsteinských ústavů pro lékařský výzkum v Northwell Health.

    Pacienti dostávají lék intravenózně v dávkách asi devětkrát vyšších, než kolik lidé užívají orálně při potížích s pálením žáhy. Tracey a jeho kolegové dostali nápad studovat famotidin poté, co bylo prokázáno, že někteří pacienti v Číně užívající lék si vedli lépe než pacienti, kteří lék nebrali.

  • Donald Trump rozeslal Američanům dopisy s oznámením o finanční podpoře

    Na několik milionů Američanů čekalo ve schránkách překvapení v podobě dopisu s podpisem Donalda Trumpa. Podle CNN Trump v dopise uvedl, že „hrdě podepsal zákon“ CARES, který povoluje platby jednotlivcům. „S potěšením oznamuji, že v souladu se zákonem CARES obdržíte platbu za ekonomické dopady koronaviru… Doufáme, že vám tato platba během tohoto období poskytne smysluplnou podporu.“

    Jednotlivci mohou získat až 1 200 dolarů a manželské páry až 2 400 dolarů. Částka se snižuje s rostoucím příjmem.

  • Restaurace v Dubaji otevírají, mešity zůstávají zavřené

    Dubaj zruší úplné uzavření dvou obchodních čtvrtí s velkou populací nízkopříjmových zaměstnanců. Už v pátek Dubaj umožnil restauracím a kavárnám pokračovat v podnikání a částečně otevřel nákupní centra.

    Státy Perského zálivu, kde cizinci tvoří většinu pracovní síly, i přes značná omezení zaznamenaly šíření nákazy mezi zahraničními pracovníky s nízkými mzdami, kteří žijí ve stísněných čtvrtích. Nadále zůstanou zavřené mešity, kina a hřiště.

  • Fauci: Neexistují důkazy přenosu nákazy z domácích mazlíčků na lidi

    Nedávno obletěla svět zpráva o dvou případech nákazy domácích koček. Podle imunologa Anthonyho Fauciho ale neexistuje důkaz přenosu onemocnění z domácích mazlíčků na člověka. „Biologicky je sice možné vše, ale z epidemiologických poznatků nevyplývá, že by mohly nemocné kočky nakazit lidi v domácnosti,“ uvedl.

  • Srí Lanka měla rušit omezení, namísto toho jejich platnost prodlouží

    Plán zrušit přijatá opatření proti šíření koronaviru na Srí Lance nevyšel. Přestože se vláda rozhodla uvolnit celonárodní opatření v sobotu, několik hodin poté naopak nařídila jejich platnost prodloužit do 4. května.

    Šéf armády také povolal zpět do práce a zrušil dovolenou členům námořnictva a letectva i vojákům. Rozhodl tak po rozšíření nákazy mezi námořníky na jedné ze základen poblíž hlavního města. Celá základna – domov pro 4 000 námořníků a jejich rodiny – byla po prokázání prvních případů umístěna do karantény.

  • V Africe je nejméně 30 tisíc nakažených

  • Krize podniků v USA nejvíce zasáhla ty čínské. Končí až 59 procent restaurací

    K 15. dubnu 59 % čínských restaurací ve Spojených státech zcela přestalo provádět transakce debetními a kreditními kartami, což podle služby Womply může znamenat ukončení jejich provozu. Womply sleduje transakce, aby poskytla informace o trhu malých podnikatelů.

    Kvůli odstávkám trpí v USA mnoho podniků, zdaleka nejhůř jsou na tom ale čínské restaurace. Před vypuknutím pandemie fungovalo v newyorské čínské čtvrti 270 restaurací. Podle Wellingtona Chena, výkonného ředitele čínské městské společnosti na Manhattanu, jich k pátečnímu dni fungovalo pouze 40.

  • V Berlíně se zatýkalo za porušování nařízení, proti kterým se protestovalo

    V sobotu byly v Berlíně zatčeny desítky demonstrantů za porušení pravidel sociálního distancování a dalších opatření přijatých v souvislosti se šířením koronaviru. Asi 200 demonstrantů se shromáždilo na protest právě proti opatřením, která jsou podle nich v rozporu s ústavním právem lidí. Video z protestů zveřejnil server The Guardian.

  • V Katalánsku lidé porušují pravidlo „zůstaňte doma“

  • Školy v Itálii otevřou až v září

    Itálie začne od pondělí 4. května postupně uvolňovat omezení přijatá kvůli šíření koronaviru podle plánu, který dnes na tiskové konferenci představil premiér Giuseppe Conte. V první řadě má začít opět fungovat průmyslová a stavební výroba, s koncem celostátní karantény také lidé opět budou mít větší svobodu pohybu a budou moci cestovat v rámci svých domovských regionů. V půlce května se mají otevřít obchody, knihovny nebo muzea, začátkem června pak restaurace či kadeřnictví. Školy ale začnou znovu vyučovat až v září.

  • Reuters: Hrozí šíření nákazy, pokud Rusové přes svátky poleví

    Rusko by mohlo zažít další vlnu nárůstu nových případů covid-19, pokud lidé během svátků začátkem května nebudou dodržovat opatření, píše agentura Reuters. Počty případů v Rusku začaly prudce stoupat a v neděli dosáhly čísla 80 tisíc.

    Anna Popovová, vedoucí ruského střediska pro zdraví, uvedla, že se země dosud vyhýbala špici a mohlo by se jí dařit i nadále, „pokud se během volna lidé nevzdají“.

  • Policisté v Lakónii poděkovali zdravotníkům zaparkovanými auty ve tvaru srdce

  • Nizozemští studenti se kvůli koronaviru plavili z Karibiku domů

    Studenti ve věku 14 až 17 let přiletěli do Karibiku na začátku března, aby se zde šest týdnů v rámci vzdělávacího programu zaměřeného na přírodovědu a udržitelný rozvoj plavili na plachetnici Wylde Swan, postavené v roce 1920. Zhruba v polovině kurzu se ale ukázalo, že kvůli koronaviru budou muset změnit plány. Zpáteční let z Kuby byl totiž zrušen. Se souhlasem rodičů bylo proto rozhodnuto o návratu na plachetnici.

    Do nizozemského Harlingenu dorazili v neděli. Po týdnech pobytu na malém prostoru s desítkami dalších osob si je rodiče vyzvedávali po jednom a vždy v patřičném odstupu, aby dodrželi nizozemské zdravotní předpisy.

  • V USA je více než 950 000 nemocných

    Podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse je ve Spojených státech nejméně 954 182 případů nákazy, 54 573 nemoci podlehlo.

  • Ve snaze ochránit se před koronavirem vypil dezinfekci a zemřel

    Snaha ochránit se před covid-19 vypitím dezinfekčního prostředku a etanolu se stala osudnou muži z Turecka. Barış Çimen, který měl údajně psychologické problémy, byl v sobotu po incidentu hospitalizován ve městě Çerkezköy, kde také zemřel.

    Rostoucí přesvědčení, že by nitrožilní podání nebo požití určitých hygienických výrobků mohly zabránit nákaze koronavirem, přimělo mnohé společnosti vydat varování pro lidi, aby dezinfekční výrobky nekonzumovali.

  • Ve Francii uvázly autobusy s Moldavany, ČR je prý odmítlo vpustit

    Tři autobusy s 243 Moldavany, kteří se vraceli do vlasti z Paříže, uvázly dnes na severovýchodě Francie. Německo a Česko jim totiž odmítlo povolit průjezd přes své území, informovala s odvoláním na místní úřady agentura AFP. Vyjádření českého Ministerstva zahraničí ČTK zjišťuje.

    Mezi 243 pasažéry je podle prefekta departementu Bas Rhin i deset dětí. Místní list Les Dernières Nouvelles d'Alsace (DNA) uvedl, že v autobusech byli turisté i lidé, kteří ve Francii pracovali. Podle něj tvoří většinu cestujících muži.

  • V USA se naučíte online i střílet

    Jestli jsme se o sobě jako lidstvo během této krize něco dozvěděli, je to mimo jiné to, že téměř celý život dokážeme žít prostřednictvím obrazovky. A teď si představte, že jste právě v Americe a jste jedním z těch, kteří si nedávno pořídili novou zbraň, protože co kdyby.

    Teď ovšem zjistíte, že se nemáte kde naučit, jak s ní zacházet. Zdá se, že ani to není problém. Komunita nadšených amerických kovbojů odněkud ze zapadlých lesů vzala zodpovědnost do vlastních rukou a na různých youtuberských kanálech vysílá naučné lekce. Mají statisíce zhlédnutí. Kromě baletu na internetu tu tak máme novou disciplínu: střelba snadno a rychle.

  • Pandemii měl ukončit příchod mesiáše. Nyní izraelský ministr rezignuje

    Izraelský ministr zdravotnictví Yaakov Litzman oznámil, že po veřejném nespokojení s řešením koronakrize a vlastní nákaze covid-19 z funkce odstoupí. Litzman oznámení o své rezignaci předal premiérovi země v době, kdy Izrael vytváří novou vládu.

    Součástí Litzmanovy rané reakce na pandemii bylo vyloučení ultraortodoxní komunity z nařízení o sociálním distancování, umožnění lázeňským domům a synagogám zůstat otevřené, a dokonce sliboval, že pandemii ukončí příchod mesiáše.

  • V New Yorku se šíří nákaza v psychiatrických léčebnách

    Mezi 3 500 obyvateli státem provozovaných psychiatrických zařízení zemřelo 10 lidí a dalších 193 mělo pozitivní test, píše server Gotham Gazette. Jedná se tak o jeden z nejhorších případů šíření nákazy v institucionálních zařízeních v New Yorku. Nakazilo se i 283 zaměstnanců středisek po celém New Yorku.

  • V New Yorku klesá počet úmrtí, chystá se harmonogram uvolňování

    Denní bilance úmrtí v americkém státě New York poprvé v tomto měsíci klesla pod hranici 400. Podle starosty města New York Billa de Blasia je i přes pozitivní zprávy na případné uvolnění karanténních opatření ještě brzy. Podmínkou pro zmírnění restrikcí je, aby klesající trend pokračoval nejméně dalších deset dní.

    „Počet hospitalizací klesá, klesá počet intubovaných pacientů, dokonce klesá i počet případů nemoci covid-19. Pořád to ale není dobré. Včera jsme měli další tisícovku případů, to pro kontext. To by za normálních okolností byla vcelku hrozivá zpráva,“ řekl guvernér Andrew Cuomo. Představil také předběžný plán návratu k běžnému provozu, který by podle něj měl probíhat ve dvou fázích. V té první by měla začít znovu fungovat průmyslová a stavební výroba, v té druhé další podniky s ohledem na to, jak je jejich otevření rizikové vzhledem k šíření nákazy. O žádných konkrétních datech Cuomo nemluvil.

Reklama

Hlavní zprávy