Hlavní obsah

Koronavirus v USA. Naučíme střílet snadno a rychle online

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Čeho se teď lidé v USA tak bojí? Koronavirová krize spustila velkou lavinu obav: z nejistoty, z rabování, z občanských nepokojů, v asijské komunitě z možných útoků kvůli zemi původu viru. A tak lidé kupují zbraně a munici.

Článek

Hodiny klavíru nebo tance na Zoomu, vyučování po Skypu, nakupování online, sledování divadla tamtéž. Jestli jsme se o sobě jako lidstvo během této krize něco dozvěděli, je to mimo jiné to, že téměř celý život dokážeme žít prostřednictvím obrazovky. A teď si představte, že jste právě v Americe a jste jedním z těch, kteří si nedávno pořídili novou zbraň, protože co kdyby.

Teď ovšem zjistíte, že se nemáte kde naučit, jak s ní zacházet. Zdá se, že ani to není problém. Komunita nadšených amerických kovbojů odněkud ze zapadlých lesů vzala zodpovědnost do vlastních rukou a na různých youtuberských kanálech vysílá naučné lekce. Mají statisíce zhlédnutí. Kromě baletu na internetu tu tak máme novou disciplínu: střelba snadno a rychle.

Ne že bych se osobně o toto téma zajímala a měla potřebu podobná videa sledovat. Na téma zbraní, které se ve Spojených státech opakovaně objevuje s železnou pravidelností, jsem teď narazila díky sousedce. Zastavila se minulý týden před naším domem na kus řeči. Hned v úvodu zmínila, že ví, že naše rodina nepochází odtud, a z toho vyvodila, že naše domácnost tedy žádnou pušku nevlastní.

„Nemusíte se ale bát, až dojdou lidem doma zásoby a začnou vykrádat naše domy, jen otevřete okno a zavolejte HELP, my vám hned přijdeme na pomoc,“ vychrlila na nás asi šedesátiletá sousedka, o které vím jen to, že se jmenuje Deborah a že si s manželem před dvěma lety koupili nádherného veterána v pastelové barvě, který od té doby hnije před jejich garáží. Ještě stihla dodat, že tamhle Louis přes ulici má doma také skvělý arzenál. Uf, to jsem si oddechla. Pokud nás měl tento rozhovor uklidnit, tak měl tedy spíš opačný účinek.

Jen v březnu si Američané nakoupili přes dva miliony nových zbraní, uvádí údaje FBI, která od roku 1998 sesbíraná čísla zveřejňuje. Obchody s municí, které mimochodem prezident Trump hned na začátku všemožných opatření označil za ty nezbytné, které zůstanou po celou dobu otevřené, zaznamenaly rekordní čísla. Například ve státě Utah se prodej za březen téměř ztrojnásobil. Ve státě Michigan dokonce více než ztrojnásobil, píše deník The New York Times, který na základě údajů FBI přinesl podrobnou analýzu. V některých státech navíc zákon toto monitorování nevyžaduje, takže i tyto statistiky nejsou úplné, upozorňuje deník.

Čeho se teď lidé v USA tak bojí? Koronavirová krize spustila velkou lavinu obav: z nejistoty, z rabování, z občanských nepokojů, v asijské komunitě z možných útoků kvůli zemi původu viru. „Lidé jsou nervózní, že by mohla nastat situace, kdy se objeví nepokoje kvůli tomu, že bude v zemi velký počet nemocných a že by kvůli tomu mohla být omezena práce institucí jako je policie a další,“ vysvětluje v The New York Times Timothy Lytton, profesor práva na Georgia State University, mimo jiné odborník na zbrojařský průmysl.

Kromě toaletního papíru a dezinfekce začaly z pultů obchodů rychle mizet náboje a pistole. Jeho slova dokazují i další osobní zkušenosti. Kamarád vietnamského původu žijící v New Yorku popisuje na Facebooku neveselý zážitek z metra: byl svědkem slovního útoku na svou osobu kvůli svému vzhledu a původu. Ostatně to, že jde o čínský vir, poprvé zaznělo přímo z úst prezidenta. Další kamarádka Češka, žijící na jiném místě v Louisianě, mi zase zděšeně telefonuje reakci svého amerického muže: „Chystá se na 3. světovou. Přišel s tím, že se musíme nejen zásobit na několik měsíců, zabezpečit dům, ale hlavně připravit i dostatečnou ochranu, pokud by došlo k nějakým nepokojům.“ Podobně podle ní hovoří jeho kolegové.

Zmiňovaní kovbojové, kteří se cítí zavázáni nováčkům a za běhu se stávají učiteli, uznávají, že výuka online má své limity. Probrat stihnou maximálně základy bezpečnosti, etiky, manipulace s „novou hračkou majitele“ a možná se dostanou ke konkrétním situacím, co může nastat a jak se v nouzi zachovat. I oni uznávají, že není nic horšího než zbytečná takzvaná náhodná smrt.

V amerických médiích už se mezitím objevilo několik zpráv o nešťastných incidentech: ve státě Georgia policie zatkla muže, který namířil zbraň proti dvěma ženám s rouškou na obličeji. Údajně měl strach, že se od nich nakazí. O domácím násilí v době, kdy jsou lidé uvěznění ve svých bytech a domech a zbraň je na dosah ruky, ani nemluvě.

Spojené státy americké se pomalu znovu otevírají a doufají v brzký návrat k normálu. Zatím se obavy vystrašených lidí, včetně našich sousedů, nenaplnily. Několik demonstrací ve městech (například v Denveru v Coloradu) se obešly bez velkých potíží. Přesto třeba takové fotografie z protestu ve městě Lansing ve státě Michigan, kde lidé požadují okamžité otevření státu, aby se mohli vrátit do práce a naplno žít svůj život, nejsou příjemnou podívanou. Několik chlapíků v maskáčích, americká vlajka v jedné ruce a poloautomatická zbraň na hrudi. Pro ně samotné vyjádření všech základních amerických svobod na jednom místě, v jednom momentě. Pro jiné, včetně mě samotné, extrémní situace, na kterou si nikdy nezvyknou.

Reklama

Doporučované