Hlavní obsah

Derniéra Večera tříkrálového uzavře shakespearovské slavnosti

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Derniérou Večera tříkrálového, rozverné komedie plné oslav a bláznivých kousků, ukončí dnes večer v Praze Letní shakespearovské slavnosti. Hra měla premiéru v roce 2016 a dnes se na letní scéně pražské HAMU hraje úplně naposledy.

Článek

Představují se v ní Tomáš Měcháček, Monika Timková, Ondřej Rychlý, Nela Boudová, Josef Carda nebo Martin Pechlát.

Letní shakespearovské slavnosti začaly letos o měsíc později a byly kratší. Pořadatelé se rozhodli letošní ročník uspořádat bez premiéry plánované na 24. června. Premiéru komedie Bouře v režii tandemu SKUTR přesunuli na sezonu 2021.

Přesto se odehrála představení na všech tradičních scénách v Praze, Brně, Ostravě a v Bratislavě, na návštěvníky čekalo 11 titulů ve 101 večerech a většina představení byla vyprodána. Proti dřívějším ročníkům podle pořadatele stoupl počet lidí, kteří se i kvůli koronavirové krizi rozhodovali na poslední chvíli a sháněli lístky až na místě představení před jeho začátkem. Podobnou zkušenost mají ale i další organizátoři kulturních akcí.

Letos se slavnosti hrály poprvé v Brně, kde je 21. července zahájila Zimní pohádka. V Praze začaly o den později méně známou komedií Dobrý konec všechno spraví. Repertoár letošního festivalu doplnily ještě tituly Hamlet, Mnoho povyku pro nic, Veselé paničky windsorské, Zkrocení zlé ženy, Komedie omylů a na Slovensku Romeo a Júlia a Othello.

Reklama

Související témata:

Doporučované