Hlavní obsah

Deset časových pásem a 17 hodin ve vzduchu. Cestující poprvé vyzkoušeli nejdelší let světa

Boeing 777 společnosti Qatar Airways letěl 17 hodin a 15 minut.Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Linku z katarského hlavního města Dauhá do Aucklandu na Novém Zélandu spustily aerolinky Qatar Airways. Délka letu je 14 535 kilometrů.

Článek

První let Qatar Airways z Dauhá v Kataru do Aucklandu na Novém Zélandu trval 17 hodin a 15 minut. Letadlo přistálo o čtvrt hodiny dřív, než bylo v plánu aerolinek. Nová pravidelná linka se stala nejdéle trvajícím letem na světě. Do pokladny Nového Zélandu přinese ročně 198 milionů dolarů, tedy téměř 5 miliard korun.

„Je to pro nás velmi důležitá destinace, do které jsme se chtěli dlouho dostat, ale protože náš růst je velmi rychlý, nešlo to tak snadno. Abychom vše zvládli, potřebujeme letadla," uvedl Akbar Al Baker, generální ředitel společnosti Qatar Airways.

Trasa Boeingu 777 vede přímo přes Dubaj a okraj severního Ománu. Poté následuje dlouhý oceánský úsek, který přeruší až jižní cíp Indie. Cestující na sedadlech u oken uvidí i ostrov Srí Lanka. V době, kdy letadlo prolétá opět nad Indickým oceánem, je už tma. Svítat začíná až nad australským Sydney. Po dalších třech hodinách letadlo přistává v Aucklandu.

Paluba Boeingu 777 pojme 252 cestujících. Kapacita je sice vyšší, ta se ovšem omezuje podle délky letu. Posádku letu tvoří čtyři piloti a 15 letušek nebo stevardů. Pro každý let je připraveno 1 100 šálků čaje nebo kávy, 2 000 lahví se studenými nápoji a 1 036 porcí jídla.

Qatar Airways patří mezi nejrychleji rostoucí dopravce na světě. Státem vlastněné aerolinky byly založeny před 20 lety. Ve své flotile mají víc než dvě stovky letadel a další si pronajímají. V loňském roce začaly létat do 14 nových destinací. Nový Zéland byl letos přidán po podpisu dohody o leteckých službách mezi oběma zeměmi.

Reklama

Doporučované