Hlavní obsah

První obviněný z vraždy Kuciaka jde do vězení. Dostal 15 let

Foto: Profimedia.cz

Pravomocně odsouzený Zoltán Andruskó před soudem.

Reklama

Případ vraždy slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka má prvního pravomocně odsouzeného. Zoltán Andruskó si odpyká 15 let vězení.

Článek

Pro kontroverzního slovenského podnikatele Mariana Kočnera objednal vrahy, kteří zastřelili reportéra Jána Kuciaka a jeho přítelkyni Martinu Kušnírovou. Zprostředkovatel Zoltán Andruskó za to dnes od senátu Specializovaného trestního soudu odešel s trestem patnácti let vězení.

Andruskó uzavřel s prokurátorem už v říjnu dohodu o vině a trestu. Soud ji ale nepřijal. Původní smluvená sazba deseti let se senátu zdála příliš nízká. Předsedkyně senátu Pamela Záleská proto navrhla její zvýšení na 15 let.

„Soud zastává názor, že (původní, pozn. red.) dohoda v předloženém znění je spravedlivá jen pro obviněného. Obviněný Zoltán Andruskó zobchodoval lidský život, tedy prodal hodnotu, kterou trestní zákon vysoce chrání. Následně obviněný zobchodoval i trest,“ řekla Záleská a dodala, že žádný trest nemůže napravit způsobenou smrt.

Andruskó po poradě se svou obhájkyní na zvýšený trest přistoupil. Zprostředkovatel Kuciakovy vraždy je tak prvním pravomocně odsouzeným z celého případu. Andruskó při vyšetřování s policii spolupracoval a jako jediný z pěti obviněných požádal o uzavření dohody o trestu výměnou za doznání. Původně mu hrozilo 25 let až doživotí.

Dvaačtyřicetiletý Andruskó, kterému hrozil trest 25 let vězení až doživotí, při vyšetřování zmíněné dvojnásobné vraždy spolupracoval s policií. I díky tomu mu byl trest mimořádně snížen. Běžná dohoda s prokurátorem totiž umožňuje snížit trest obviněnému nanejvýše o jednu třetinu pod dolní hranicí trestní sazby, kterou pro daný delikt stanovuje zákon. To by pro Andruskóa znamenalo nejnižší trest vězení 16 let a osm měsíců.

Spolu s Kuciakem byla zavražděna i reportérova přítelkyně Martina Kušnírová. Dvojnásobná vražda vyústila na Slovensku v politickou krizi a v odchod Roberta Fica z funkce premiéra.

Podle vyšetřovatelů si Kuciakovu vraždu objednal Marián Kočner, o jehož kontroverzních podnikatelských aktivitách investigativní reportér psal. Další z obviněných Alena Zsuzsová objednávku podle dostupných informací předala Andruskóovi, který najal bývalého vyšetřovatele Tomáše Szabóa a bývalého vojáka Miroslava Marčeka. Policie původně jako vraha označila Szabóa, později se ke střelbě ale přiznal Marček. Ten dříve v případu vystupoval jako vrahův řidič.

Dohodu s Andruskóem posuzoval stejný senát, který řeší i druhou aktuální kauzu údajného objednavatele vraždy Kočnera. Ten se měl podle další obžaloby podílet také na padělání směnek za 69 milionů eur (1,8 miliardy korun). Kočnerova firma požadovala jejich proplacení také od televize Markíza. Společně s Kočnerem je obžalovaný i bývalý ředitel Markízy a exministr hospodářství Pavol Rusko.

Hlavní líčení s Kočnerem, Marčekem, Szabóem a Zsuzsovou v případu vraždy Kuciaka a Kušnírové začne v lednu. Tato čtveřice na rozdíl od Andruskóa před necelými dvěma týdny odmítla při předběžném projednání obžaloby u soudu možnost uzavřít s prokurátorem dohodu o vině a trestu.

Reklama

Doporučované