Hlavní obsah

Podezřelé z vraždy Kuciaka usvědčují data z mobilů, fotografie a výběr peněz, píše se v obžalobě

Foto: Seznam Zprávy

Ján Kuciak.

Reklama

Obžalované z loňské vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka, při které byla zastřelena rovněž reportérova přítelkyně, usvědčují například informace z mobilních telefonů, dále fotografie a výběr peněz z banky jako odměny za Kuciakovu smrt. Uvedla to dnes slovenská média s odvoláním na obžalobu, kterou prokuratura v případu minulý týden podala na čtyři osoby. Pátý obviněný, který s policií na vyšetření dvojnásobné vraždy spolupracoval, dříve uzavřel dohodu s prokurátorem o vině a trestu.

Článek

Vyšetřovatelé podle obžaloby díky mobilním telefonům zmapovali pohyb podezřelých a jejich schůzky. Našli v telefonech rovněž fotografie ze sledování Kuciaka, které patrně zadal podnikatel Marián Kočner, jenž je obžalován, že si novinářovu vraždu objednal.

Kuciak často psal o kontroverzních podnikatelských aktivitách Kočnera, který mu v minulosti vyhrožoval, že najde „špínu" na něj a na jeho rodinu a že získané materiály zveřejní.

Dalším z důkazů jsou podle médií informace o penězích, které Kočner vyzvedl z banky a jejichž část policie našla. Na bankovkách vyšetřovatelé zajistili stopy DNA zprostředkovatele vraždy, za něhož je považován Zoltán Andruskó, který uzavřel s prokurátorem zmíněnou dohodu, jež ještě podléhá schválení soudem.

Mezi obžalovanými je podle prokuratury také střelec Miroslav Marček a jeho pomocník Tomáš Szabó. Část Marčekovy výpovědi sice neodpovídá zajištěným stopám na místě vraždy v Kuciakově domě, podle znalců si ale Marček nemusí průběh činu pamatovat úplně přesně.

Dříve zveřejněné údaje z Kočnerova mobilního telefonu ukazují i to, že podnikatel byl v blízkém kontaktu s jednou ze čtveřice obžalovaných Alenou Zsuzsovou. Právě Zsuzsová je podezřelá, že objednávku na Kuciakovu vraždu zadala Andruskóovi, který prý najal Marčeka a Szabóa.

Prokuratura již před rokem informovala, že objednavatel novinářovy vraždy zaplatil za tento čin nejméně 70 000 eur (1,8 milionu korun). Obžaloba potvrdila dříve publikované informace, že Kuciak měl být unesen a následně zavražděn; novinář a jeho přítelkyně ale nakonec byli loni v únoru zastřeleni ve svém domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy.

Reklama

Doporučované