Hlavní obsah

Podívejte se, jak Soul není vidět. Deset milionů dusících se lidí viní ze smogu Čínu

Jihokorejský Soul zahalil hustý smog.Video: Valérie Dvořáková, AP

 

Reklama

Hustota smogu se ještě zvýšila kvůli špatnému počasí a silnému větru. Extrémně špatné ovzduší způsobuje hlavně ultrajemný prach pocházející z dieselových motorů. Jihokorejská vláda se tak snaží snížit spotřebu energie a omezila počet aut na určených silnicích ve městě.

Článek

V Soulu naměřili nejvyšší stupeň znečištění za posledních několik let a Jižní Korea tak opět bojuje s kritickým stavem ovzduší. Podle Národního institutu pro výzkum životního prostředí je kvalita vzduchu nejhorší od roku 2015, kdy země začala kvalitu vzduchu dopodrobna monitorovat. Jak uvádí agentura AP, místní televizní stanice teď vyzývají obyvatele, aby chránili své zdraví, pokud nemusí, aby nevycházeli ven a případně alespoň nosili masky či roušky.

Jihokorejská vláda podle serveru Liberty Times provedla nouzová opatření, snížila spotřebu energie a omezila povolený počet vozidel na silnicích. Právě s nárůstem počtu aut experti extrémní stav ovzduší spojují a viní také Čínu, která kvalitu vzduchu masivně ovlivňuje rozsáhlým těžkým průmyslem.

Mezi Jižní Koreou a Čínou došlo ohledně kvality vzduchu ke sporu. Mluvčí čínského ministerstva pro ekologii a životní prostředí Liu Jou-bin naznačil, že většina znečištění pochází z korejských průmyslových odvětví. Starosta Soulu Pak Won-sun ale nesouhlasil a poskytl údaje, které prokázaly, že 60 procent znečišťujících částic ve vzduchu pochází naopak z Číny.

Reklama

Doporučované