Hlavní obsah

Znečištění vzduchu je alarmující. Lékař potvrdil smrt dívky kvůli smogu

Znečištění vzduchu prokazatelně zabíjí.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Lékař Stephen Holgate ve své zprávě potvrdil, že příčinou vzniku a zhoršení astmatu devítileté Londýňanky, která zemřela v roce 2013, byl vysoký obsah znečištění vzduchu v místě dívčina bydliště. Ve své zprávě podle serveru BBC dodává, že kdyby znečištění nebylo tak vysoké, tak dívka nemusela zemřít.

Článek

Za smrtí devítileté dívky z Londýna, která zemřela v roce 2013, je znečištěný vzduch. Rodina dívky nyní podává žádost o přepsání příčin smrti v úmrtní zprávě na základě přezkoumání všech lékařských dokumentů profesorem Stephenem Holgatem.

Holgate prokázal, že existuje spojitost mezi dívčinými zhoršujícími se dýchacími problémy a vysokým podílem oxidu dusičitého, který byl naměřen ve vzduchu nedaleko dívčina bydliště. Měření kvality vzduchu v roce 2013 v oblasti na jihu Londýna překonalo limity znečištění, které povolují směrnice EU.

Profesor Holgate ve své zprávě dále uvedl, že kdyby nebyl vzduch tak znečištěný, dívka by nezemřela. Podle informací serveru BBC se dívka s astmatem nenarodila. Rodiče dívky serveru The Guardian řekli, že požadují změnu důvodů dívčina úmrtí v úmrtní zprávě kvůli tomu, aby upozornili na problém znečištěného vzduchu. Ze stejného důvodu se dívčinou smrtí zabýval i profesor Holgate.

Ve své zprávě vycházel profesor Holgate z údajů státního monitorovacího zařízení na znečištění vzduchu v okolí dívčina domu. Do této doby bylo prokázané, že znečištěný vzduch způsobuje a zhoršuje respirační potíže, zatím v souvislosti s ním nebylo prokázáno žádné úmrtí. Nedostatečná kvalita vzduchu byla tento rok ve Velké Británii prohlášena za největší enviromentální ohrožení pro zdraví veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované