Hlavní obsah

Deset milionů za dokonalé geny. V aukci byla prodána nejdražší ovce na světě

Foto: Texel Sheep Society

Ovce plemene texel jménem Double Diamond byla prodána na aukci za 368 tisíc liber.

Reklama

To, že milionových částek za prodej v aukci dosahují luxusní auta nebo umělecká díla, asi není žádným překvapením. Kolik byste ale zaplatili za geneticky dokonalou ovci?

Článek

Na aukci ve Skotsku se o víkendu totiž vydražila zatím ta vůbec nejdražší na světě. Konsorcium tří farmářů za luxusní skot zaplatilo neuvěřitelných 368 tisíc liber, v přepočtu více než deset milionů korun.

To, že ovce byla prodána za tak vysokou cenu, je ještě o to víc zarážející, že její vyvolávací cena byla mnohonásobně nižší. Prodej totiž začal na deseti tisících librách (292 tisíc korun).

Podle britských médií se o půlročního berana jménem Double Diamond strhl doslova boj. Svou hodnotou překonal i svého „rekordmana předchůdce“ z roku 2009, který kupce stál 6,7 milionu korun.

Ovci od chovatelů z anglického Stockportu koupilo trio farmářů, kteří ohromnou investicí doufají, se jim peníze brzy vrátí. „U ovcí s rodokmenem se soustředíte na větší detaily, jako je srst, barva, nebo i tvar hlavy,“ vysvětlil jeden z trojice kupců Jeff Aiken pro britský zpravodaj The Guardian. „Takovou částku jsme zaplatili za dobré geny,“ vysvětlil.

Aukce organizace Texel Sheep Society se proměnila doslova v bitvu.Video: Texel Sheep Society

Aiken zároveň doplnil, že cena je to obscénní, protože velké množství farmářů čelí ekonomickým problémům a značné nejistotě. Částka za ovci tak podle něj neodráží aktuální stav, v jakém se většina chovatelů nachází. „Je jen malé procento farmářů, kteří si mohou dovolit zaplatit tolik peněz,“ doplnil.

Ovce plemene texel pocházejí z malého ostrova u pobřeží Nizozemska. Cena u běžného skotu tohoto plemene sahá, podle organizace Texel Sheep Society, která aukci organizovala, pravidelně do pětimístných částek.

Aiken a jeho dva noví partneři, kteří provozují farmy v Ayrshire a Northumberlandu, budou berana Double Diamond sdílet jako společné vlastnictví. Kromě jeho párování s jejich už vlastněným chovem navíc plánují uchovat jeho sperma pro použití v budoucnu.

Reklama

Doporučované