Hlavní obsah

Desetitisíce Novozélanďanů čekají ve frontě a nemůžou domů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Nový Zéland se od začátku pandemie snaží držet nízké počty nově nakažených a pokračuje ve své strategii nulové tolerance. Jeho obyvatelé přijíždějící ze světa musí podstoupit dvoutýdenní karanténu. Na tu čekají desetitisíce lidí.

Článek

Nový Zéland tvrdá opatření tak zachovává, i když denní přírůstky nejsou příliš vysoké. V úterý se nově nakazilo podle tamních úřadů 14 lidí, informuje britský server The Guardian.

V rámci přísných opatření novozélandská vláda zavřela hranice a do země se tak mohou vrátit jen Novozélanďané ze zahraničí, lidé s trvalým pobytem a určitá část klíčových zaměstnanců pro tamní infrastrukturu. Na navrátilce nicméně čeká povinná karanténa pod dohledem vládního orgánu pro karanténu a izolaci (MIQ). Poptávka nicméně vysoce převyšuje nabídku.

Kolik lidí stojí před Novozélanďany plánujícími návrat, se nově mohou zájemci dozvědět z registračního systému. Ministerstvo pro podnikání, inovaci a zaměstnanost potvrdilo, že jen za pondělí, kdy byla další vlna registrace do karantény spuštěna, se zapsalo 31 800 lidí, z toho jen 5364 dostalo konkrétní místo. Vouchery, které měly zajistit místo v pokoji, byly pryč za pouhé dvě a půl hodiny.

„Vím, že se při uvolňování voucherů dnes na tisíce lidí nedostalo. Chtěla bych je ujistit, že jsou stále k dispozici tisíce voucherů, které budou do konce roku uvolněny. Na začátku příštího týdne bude další velké uvolňování tisíců voucherů a možná ještě k malému dojde i později tento týden,“ ujistila veřejnost vedoucí MIQ Megan Mainová. Někteří Novozélanďané svou frustraci z čekání ve frontě kritizují na sociálních sítích.

Koronavirová situace v zemi se nicméně po prudkém zhoršení od poloviny srpna, kdy přírůstky nově nakažených přesáhly i 80 nově nakažených denně, zlepšuje. Počty nově infikovaných se opět pohybují v řádu jedné nebo dvou desítek. I z toho důvodu novozélandská vláda obnovila od pondělí možnost se do karantény po návratu zapsat. Premiérka Jacinda Ardenová nicméně v pondělí uvedla, že epicentrum nákazy, hlavní město Auckland, zůstane v uzávěře další dva týdny. Zavřené budou i školy a většina lidí bude muset pracovat z domova.

„Obyvatelé města se budou muset nadále držet ve svých bublinách, nebudou smět navštěvovat sousedy a přátele a nebudou smět nechat děti si spolu hrát,“ uvedla včera podle agentury Reuters novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Restaurace ale budou moci od úterý nabízet jídlo s sebou a svateb a pohřbů se bude smět zúčastnit až deset lidí.

V ostatních částech země platí mírnější protikoronavirová opatření. Dodržovat nadále pravidla má tamní obyvatele motivovat i zvýšení pokut. Vláda dnes informovala, že maximální výše penalizace pro jednotlivce stoupne z tisíc dolarů až na 12 tisíc dolarů, pro společnosti z tisíc dolarů až na 15 tisíc.

Reklama

Doporučované