Hlavní obsah

Desetitisíce Thajců protestovaly proti svému králi, chtějí reformy i volby

Foto: Twitter.com/joshuawongcl

Náměstí Sanam Luang v Bangkoku, kde sobotní protivládní protesty vyvrcholiy.

Reklama

V thajském hlavním městě Bangkoku v sobotu tisíce demonstrantů požadovaly reformy a omezení pravomocí krále Mahá Vatčirálongkóna. Podle agentury Reuters šlo o jednu z největších demonstrací za poslední roky.

Článek

Protesty proti thajským mocenským orgánům, kterým dominují monarchie a armáda, za uplynulé dva měsíce podle Reuters zesílily. Kritika monarchie je přitom v Thajsku nezákonná. Další demonstrace by se měla uskutečnit ve čtvrtek.

Nespokojence v sobotu zastavily stovky neozbrojených policistů. Lídři protestu nicméně oznámili, že se jim podařilo královské stráži předat seznam požadavků, který má být doručen policejnímu velitelství. „Naší největší výhrou v uplynulých dvou dnech je, že jsme ukázali, že i obyčejní lidé jako jsme my, mohou poslat dopis králům,“ řekl představitel demonstrantů Parit Čivarak.

Sobotní protest, kterého se zúčastnily desetitisíce lidí, podle Reuters patřil k největším demonstracím v Thajsku za poslední roky. Kromě reformy monarchie demonstranti požadovali odchod premiéra a někdejšího šéfa thajské armády, Prajuta Čan-Oči, který v roce 2014 zosnoval převrat a u moci se udržel i po sporných volbách z roku 2019. Zároveň demonstranti žádají nové volby a změnu ústavy.

Podle organizátorů se demonstrací zúčastnilo až 100 000 protestujících, policejní odhady se pohybovaly mezi 20 a 30 tisíci zúčastněných.

Blízko královského paláce v Bangkoku demonstranti zabetonovali plaketu s nápisem: „Na tomto místě lidé vyjádřili svou vůli, že tato země patří lidu a není majetkem monarchie, jelikož ta nás zradila.“

Vládní mluvčí mezitím uvedl, že policie proti demonstrantům nebude používat násilí, a doplnil, že rozhodnutí o stíhání za možné nelegální činnosti je na policii. „Pryč s feudalismem, ať žije lid,“ skandovali protestující. Plaketa symbolizuje obdobnou desku, která připomínala konec absolutní monarchie v roce 1932 a byla bez vysvětlení odstraněna z exteriéru královského paláce v roce 2017 poté, co Vatčirálongkón usedl na trůn.

Protesty jsou ale i terčem kritiky. Prominentní pravicový politik Warong Dechgitvigróm uvedl, že akce demonstrantů byly nevhodné a že král v Thajsku stojí nad politikou. „Ničeho to nedosáhlo,“ řekl agentuře Reuters. „Tyto akce jsou symbolicky zaměřeny proti králi, ale král není soupeř.“

Demonstranti v Thajsku se v mnohém inspirují u protestujících v Hongkongu, jejich hnutí tak nemá stanoveného jasného vůdce. Jednotlivé protesty se svolávají většinou na sociálních sítích. Hlavním cílem je přimět k demisi premiéra Čan-Očiho, někdejší hlavu thajské armády, který v roce 2014 zosnoval státní převrat a u moci se udržel i po sporných volbách z roku 2019.

Protestující požadují i rozpuštění parlamentu a přepsaní ústavy z roku 2017, jež dává rozsáhlé pravomoci 250 senátorům, které všechny jmenuje armáda.

Reklama

Doporučované