Hlavní obsah

Desítky milionů za jediný obraz. Kupkův potenciál ale stále nedosáhl vrcholu

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Znalec Albert Trnka: Do dražby v ČR půjde brzy i vrcholný Kupka (natočeno 16. 11. 2016).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Z českých malířů se prodává zdaleka nejlíp. Naposledy se dílo Františka Kupky tento týden ve Švédsku vydražilo za 57 milionů. Jsou teď obrazy ideální investicí?

Článek

Zakladatel moderního abstraktního malířství je tím, kdo sběratele v posledních letech přitahuje jako magnet. Potenciál má ale stále ještě větší.

„Jeho ceny ještě nedosahují tolik, jako ceny jeho světových kolegů," řekl Seznamu Albert Trnka z aukční síně European Arts.

Stockholmská aukce Kupkovy olejomalby L'Envolée (Vzlet) z let 1914 až 1919 se nakonec prodala v přepočtu za 57,6 milionu korun. Podle Trnkových informací dílo pořídil sběratel z Česka.

Kupkova olejomalba L'Envolée se prodala za v přepočtu 57,6 milionu korun.

V rozhovoru pro Seznam odhaduje, že ceny Kupkových děl dál porostou. Trnka říká, že aukce jednoho z Kupkových vrcholných obrazů bude brzy i v Česku.

Vzlet ale nebyl jediným Kupkou posledních dní, za kterého zájemce utratil miliony. Za Tvar modré dražený v New Yorku dosud neznámý kupec zaplatil v přepočtu 54,6 milionu korun.

Uzavřený individualista

Kupka (1871-1957), rodák z Opočna, je často považovaný spíš za francouzského malíře. Většinu života totiž strávil na pařížském předměstí Puteaux.

Měl sice během života několik výstav a získal řadu ocenění, opravdu velkého úspěchu se však nedočkal. Zčásti za to může nepochopení jeho novátorství, zčásti jeho uzavřená povaha.

Vždy byl silným individualistou, nesnášel, když byl řazen do skupin či uměleckých směrů, a příliš neudržoval styky se sběrateli, kritiky a galeristy.

Byl také jedním z průkopníků takzvaného orfismu, ve kterém se malířství inspirovalo hudbou a poezií. Maloval nejen barvy a tvary, ale také světla a zvuky a dojem, který v něm malovaná scenérie zanechala.

Foto: sothebys.com

Za Tvar modré zaplatil zájemce v přepočtu 54,6 milionu korun.

V počátcích své tvorby se věnoval realismu, později symbolismu, civilizační tematice zobrazující svět lidí a techniky. Nakonec přešel plně ke geometrické abstrakci. Ceněný je také jako kreslíř a dobový ilustrátor.

Do širšího povědomí i odborné veřejnosti se Kupka začínal dostávat až od šedesátých let 20. století. V posledních desetiletích jsou především Kupkovy abstraktní malby předmětem velkého zájmu sběratelů.

Reklama

Související témata:

Doporučované