Hlavní obsah

Děsivá svědectví o masakru. V Aksúmu pořádali vojáci hromadné popravy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vojáci z Eritreje vyvraždili „mnoho stovek“ lidí, z velké většiny mužů, při listopadovém masakru ve městě Aksúm v etiopském regionu Tigraj. V nové zprávě to uvedla organizace na ochranu lidských práv Amnesty International.

Článek

Zveřejněná zpráva AI o možná nejhorším masakru během konfliktu v regionu Tigraj popisuje, jak vojáci stříleli po prchajících civilistech, střílení seřazených mužů do zad a shromažďování „stovek, ne-li tisícovek“ mužů, aby mohli být biti. Truchlícím pak vojáci údajně ani nedovolili pohřbít mrtvé.

Během 24 hodin - 28. a 29. listopadu minulého roku - „eritrejští vojáci záměrně stříleli po civilistech v ulicích, prováděli systematické prohlídky v jednom domě po druhém a mimosoudně popravovali muže a chlapce“, stojí ve zprávě, která byla zveřejněna v pátek. „Masakr byl proveden v odvetě za dřívější útok malé skupiny místních členů domobrany, k nimž se připojili místní obyvatelé vyzbrojení holemi a kameny.“

K závěrům organizace došla díky 41 rozhovorům se svědky a přeživšími masakru a dvaceti dalšími s těmi, kteří disponovali znalostmi daných událostí. Ti mimo jiné popsali také rozsáhlá plenění okolí ze strany etiopských a eritrejských jednotek za účelem získání kontroly nad svatým městem Aksúm.

„Důkazy jsou přesvědčivé a poukazují na mrazivý závěr. Etiopské a eritrejské jednotky spáchaly během své ofenzívy několik válečných zločinů,“ uvedl Deprose Muchena, ředitel Amnesty International pro východní a jižní Afriku. „Tohle zvěrstvo se v tomto konfliktu řadí mezi ty nejhorší dosud zdokumentované. Kromě rostoucího počtu obětí byli obyvatelé Aksúmu uprostřed násilí vrženi do dnů kolektivního traumatu, smutku a hromadných pohřbů.“

Hromadné popravy civilistů z Aksúmu eritrejskými vojáky by mohly být klasifikovány jako zločiny proti lidskosti, upozorňuje zpráva a vyzývá k mezinárodnímu vyšetřování pod vedením OSN a umožnění plného zpřístupnění Tigraje pro organizace hájící lidská práva, novináře a humanitární pracovníky.

„Viděl jsem na ulici mrtvé lidi. Dokonce i rodinu mého strýce. Šest z jeho rodinných příslušníků bylo zabito,“ vzpomínal v rozhovoru s AI jednadvacetiletý muž z Aksúmu. Jiný z účastníků, kterému se podařilo ukrýt v rozestavěné budově ve městě, zase řekl, že viděl skupinu šesti eritrejských vojáků zabít souseda těžkým kulometem namontovaným na vozidle: „Stál. Myslím, že byl zmatený. Byli asi 10 metrů od něj. Střelili ho do hlavy.“

Jednomu z mužů, kteří s organizací sdíleli své vzpomínky, se z masakrovaného města dokonce podařilo utéct. Zpátky se vrátil v noci, když střelba ustala. „V ulicích jsme viděli jen mrtvá těla a plačící lidi.“

Dotazovaní jmenovali desítky lidí, o nichž věděli, že byli zabiti, a AI se podařilo sestavit seznam více než 240 obětí. Celkový počet mrtvých však organizace nebyla schopna ověřit, na základě mnoha svědectví a důkazů je ovšem pravděpodobné, že o život přišly stovky obyvatel.

Vnitroetiopský konflikt v Tigraji propukl 4. listopadu, kdy etiopský premiér a nositel Nobelovy ceny míru Abiy Ahmed vyslal do Tigraje armádu poté, co jeho vláda obvinila tamní stranu TPLF (Tigrajskou lidově osvobozeneckou frontu) z krádeže zbraní na vojenské základně a ze zrady. Kontrolu nad Aksúmem vojenské síly převzaly o patnáct dní později, píše AI.

Podle TPLF nebo USA se do bojů zapojila i sousední Eritrea, jejíž síly mohly údajně snadno identifikovat také samotní svědci. Jednotky totiž řídily vozidla s eritrejskými poznávacími značkami, nosily eritrejské vybavení a mluvily arabsky nebo dialektem tigrajštiny, kterým se v Etiopii nemluví. Někteří se ani nesnažili skrývat svou totožnost a to, že jsou Eritrejci, lidem klidně řekli.

Etiopská vláda popřela přítomnost vojáků ze sousední Eritreje a eritrejská vláda považuje zprávy o masakru v Aksúmu za „nehorázné lži“. Šéf etiopské vládní komise pro lidská práva Daniel Bekele však řekl, že zjištění AI „by měla být brána velmi vážně“. Také předběžné závěry komise podle jejího prohlášení „ukazují na zabití dosud neznámého počtu civilistů eritrejskými vojáky“ v Aksúmu.

Do oblasti nemají přístup téměř žádní novináři ani humanitární organizace, nefunguje internet. Podle informací zveřejněných Bílým domem o krizi v regionu Tigraj ve čtvrtek telefonicky hovořil americký prezident Joe Biden se svým keňským protějškem Uhuru Kenyattou.

Reklama

Doporučované