Hlavní obsah

Obří nárůsty v Karviné. Proč jinde není žádný nakažený?

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Testování zaměstnanců OKD v Karviné.

Reklama

Rozsáhlé testování probíhá v Moravskoslezském kraji a počty nakažených skáčou i o stovky nemocných denně. V Pelhřimově či Chomutově naopak aktuálně žádný zaznamenaný člověk s nemocí covid-19 není.

Článek

Jen zaměstnanců těžební společnosti OKD bylo na Karvinsku otestováno 3 400. Důvodem je momentálně probíhající ohnisko. Plošné testování je podle hejtmana Ivo Vondráka (ANO) také důvodem nárůstu pozitivních případů v kraji. Podle Krajské hygienické stanice v Ostravě je z 3 400 odebraných vzorků pozitivních přes 500.

„Celková epidemiologická situace je velmi dobrá, plošně nedochází k nekontrolovanému šíření nákazy. Všechny nárůsty souvisí se známými lokalitami,“ tvrdí ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Dušek pro Českou televizi také řekl, že ubývá celkového denního počtu testů, protože se testování soustředí právě na lokální ohniska, kde efektivně zachytává pozitivní případy. „Když budeme mít provedené obrovské množství testů, ale v lokalitách, kde se ta nemoc nevyskytuje, tak to je samozřejmě nesmyslné,“ říká šéf ÚZIS.

V České republice tak můžeme najít řadu okresů, které jsou momentálně bez jediného případu nemoci covid-19. Podle dat ministerstva zdravotnictví mezi ně patří například Pelhřimov a Jindřichův Hradec v Jihočeském kraji nebo Chomutov a Most v Ústeckém kraji.

Mapa vychází z oficiálních hodnot uváděných na stránkách ministerstva zdravotnictví. Údaje se mohou lišit od dat zveřejněných na jednotlivých webech KHS.

Počet provedených testů v jednotlivých krajích není všude známý. V Jihočeském kraji bylo podle krajské hygienické stanice za posledních 24 hodin odebráno celkem 114 vzorků a nebyl nalezen žádný pozitivní případ.

Takový poměr odpovídá i celorepublikovým statistikám z května, kdy se ještě testovalo více plošně. V té době byl ze všech testů pozitivní každý stý až dvoustý. Tedy procento pozitivních se pohybovalo mezi 0,5 a 1 %.

Pro srovnání: v rámci současně probíhajícího plošného testování zaměstnanců OKD bylo celkem odebráno přes 3 400 vzorků. To je od čtvrtka v průměru 680 denně.

Počet provedených testů v Jihočeském kraji za posledních 24 hodin je dokonce vyšší než v hlavním městě. V Praze, kde za poslední den přibylo jen 10 pozitivních případů, byl počet osob indikovaných k otestování 73.

V Libereckém kraji, kde bylo nedávno odhaleno ohnisko související s průmyslovou zónou, bylo od 19. 6. provedeno přes 700 testů a odhaleno 57 případů. Nejvíce z nich bylo podle tamní krajské hygieny odhaleno na samém začátku tohoto období, jde tedy podle ní o nárazové ohnisko. Za poslední den přibylo 10 pozitivních.

Na otázku Seznam Zpráv, jaký je plán pro odhalování skrytých ohnisek, ministerstvo zdravotnictví říká, že skrytá ohniska se identifikují trasováním kontaktů nakažených a jejich testováním jak u podezřelých z nákazy, tak u jejich kontaktů. „Některé kraje využívají možnost testování vybraných skupin populace. Další možností je testování na vlastní žádost, tzv. samoplátců,“ píše mluvčí Gabriela Štěpanyová.

Reklama

Doporučované