Hlavní obsah

Děti budou ve škole nosit roušky i při výuce, navrhne Vojtěch

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo zdravotnictví navrhne, aby v krajích, kde je epidemie covidu nejhorší, nosili žáci nad 12 let roušku i při výuce ve třídě, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Článek

Testování, nebo respirátory? Ministerstva zdravotnictví a školství se neshodnou, jaká opatření zavést ve školách, aby se covid-19 ve společnosti nešířil nekontrolovaně. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) navrhuje kromě dalších kroků i opětovnou povinnost nošení ochrany dýchacích cest ve výuce, a to pro děti od 12 let v krajích, kde je epidemie covidu nejhorší. Dosud přitom museli žáci, studenti a zaměstnanci škol nasadit respirátor nebo roušku pouze ve společných prostorách.

Týkat by se to podle Vojtěcha mělo pěti krajů, neupřesnil ale kterých. Sedmidenní přírůstky nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel ale hlásí momentálně nejvíce Moravskoslezský, Olomoucký a Jihočeský kraj, po nich hlavní město Praha a páté místo patří zatím Plzeňskému kraji.

„Řešíme to s ministerstvem školství, ale finální stanovisko nemáme,“ řekl v úterý Vojtěch. Připomněl ale, že i ve školách jsou ohniska nákazy.

Na tom, že se covid-19 šíří i ve školách, se obě ministerstva shodnou. To je ale zároveň jediná věc, kde najdou úřady společnou řeč.

A zase omezíme školy

Návrh hlavní hygieničky Pavly Svrčinové a ministerstva zdravotnictví na zavedení roušek ve výuce totiž ministr školství Robert Plaga (za ANO) odmítá. „Jejich dnešní (úterní, pozn. aut.) nápad na nošení roušek ve výuce pro všechny (i očkované) děti od 12 let zásadně odmítám,“ napsal ministr školství na Twitteru.

A v tom má podporu i mezi školskými asociacemi. Předsedkyně spolku pedagogů Učitelská platforma Petra Mazancová nechápe, proč chce ministerstvo zdravotnictví jako loni i předloni opět omezit jako první fungování škol.

„Myslela jsem, že už jsme vyrostli z toho, že jako první zase zpřísníme opatření ve školách. Platná opatření ve veřejném prostoru přitom spousta lidí nedodržuje a nikdo je nevymáhá. Stejně ale budeme zase řešit školy? A to jen kvůli tomu, že jde o jednoduché a snadno vymahatelné opatření, díky kterému to vypadá, že se něco dělá,“ nelíbí se postup ministerstva zdravotnictví Mazancové.

Nejasná je i hranice 12 let. Právě od tohoto věku se totiž mohou děti nechat očkovat. V takovém případě jsou pak vůči nákaze více chránění než jejich mladší spolužáci, pro které zatím vakcína schválena nebyla. Zatímco někteří očkovaní ale respirátor patrně budou muset nasadit, neočkovaní nikoliv. Nehledě na to, že v šestém ročníku by například část žáků musela nosit roušku i při výuce a část nikoliv. Některým totiž bude 12 let až v průběhu školního roku.

„Mám na to podobný názor jako ministr Plaga a nesouhlasím. Zejména na středních školách, kde máme dobrou proočkovanost. Vakcinovaní žáci po kontaktu s nakaženou osobou nemusí ani do karantény. Proč tedy v jejich případě roušky? Spíš se snažme zvýšit počty očkovaných,“ apeluje předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček.

„Čísla se sice horší, ale přece to není jenom problém škol. My stále dodržujeme souhrn hygienických opatření, která by měla situaci ohlídat. Vzhledem k tomu, že se ale rezignovalo na testování, tak nemáme přehled o tom, jak situace reálně vypadá,“ dodává prezident Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc.

Testování nejprve ano, pak ne. Teď možná

Ani na testování ve školách se ale členové vlády neshodli. V tomto případě byly ale postoje opačné. Zatímco ministerstvo školství prosazovalo, aby se povinně testovaly děti v nejpostiženějších regionech, ministerstvo zdravotnictví pro to nevidělo důvod.

„Hlavní hygienička i vedení ministerstva zdravotnictví nás naposledy včera (pondělí, pozn. aut.) ubezpečovaly, že mají situaci pod kontrolou, a opakovaně odmítly testování ve školách v místech s vysokou incidencí,“ okomentoval postup v plánovaném zpřísňování ministr školství Plaga.

Plošné testování ve školách podle Vojtěcha odborníci nedoporučují, ale je možné, aby jej lokálně nařídily krajské hygienické stanice. Například hygienici v Jihočeském kraji ale zase čekají na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví.

„Přivítala bych, pokud by stát opět zavedl testování ve školách, jako tomu bylo na začátku září,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. Ministr zdravotnictví přitom odpovědnost za takové rozhodnutí nést nechce a nechává ho právě na krajských hygienicích.

V takovém případě ale není jasné, jakým způsobem by fungovala dodávka testů do škol. Ministerstvo zdravotnictví totiž neprodloužilo vítězi posledního tendru potřebné povolení pro uvedení na trh. Ministerstvo školství tak nemohlo využít opci na nákup dalších 1,6 milionu testů, ačkoliv s tím vláda včetně ministra zdravotnictví Vojtěcha původně souhlasila.

„Ministerstvo zdravotnictví závazně deklarovalo, že bude buď plošně, nebo lokálně testovat v průběhu podzimu žáky ve školách, my jsme na základě toho oslovili dodavatele a postup jsme si nechali schválit na vládě. V tuto chvíli ale nemůžeme převzít 1,6 milionu testů, dokud ministerstvo zdravotnictví firmě neudělí výjimku,“ dodal pro Seznam Zprávy Plaga.

Podle dat o prokázaných nákazách je incidence, tedy počet případů na 100 tisíc obyvatel za poslední týden, nejvyšší mezi dětmi ve věku 6 až 19 let, za týden se zvýšila zhruba o 80 procent. Proti celé populaci je incidence asi dvojnásobná, u dětí ve věku 12 až 15 let více než 2,5násobná. Z krajů je nejvyšší nemocnost dětí v Moravskoslezském a Jihočeském kraji a v Praze.

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES), která dříve byla poradním orgánem ministerstva, navrhuje, aby se testovalo ve školách lokálně v okresech, kde za týden přibylo více než 100 případů na 100 tisíc obyvatel. Testovat by se podle odborníků měli ale jen žáci a studenti, kteří nejsou očkovaní nebo neprodělali v posledním půl roce covid-19.

Reklama

Doporučované