Hlavní obsah

Developer staví bytový komplex bez povolení i souhlasu sousedů. Úřady jsou bezmocné

Záhady Josefa Klímy: Za plotem jim roste veliká budova. Město jde developerovi na ruku, říkají obyvatelé Jesenice u Prahy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

35 bytů má projekt, který roste nedaleko od Prahy. Jeho stavitel nemá platné stavební povolení ani územní rozhodnutí. Přesto firma Byty Jesenice-Mladíkov v práci pokračuje. Úřady jsou, zdá se, při dokončování bezmocné.

Článek

Manželé Janouškovi koupili v roce 2009 pozemek v Jesenici u Prahy a postavili rodinný dům. V jejich sousedství měla vyrůst administrativní budova. Jenže loni v prosinci developer požádal o změnu stavby před dokončením. Namísto kanceláří mají být v budově byty.

Město Jesenice dalo v řízení o změně stavby před dokončením souhlas a stavební úřad změnu schválil pod podmínkou, že developer přidá parkovací místa. Sousedé, kteří mají bydlet ve stínu čtyřpatrové budovy, nebyli osloveni jako účastníci řízení. Těm se nelíbí, že namísto kanceláří, jež se po konci běžné pracovní doby vyprázdní, jim nad hlavou roste čtyřpatrová budova o 35 bytech s obytnými terasami, a přijdou tak o soukromí.

Krajský stavební úřad dal stěžovatelům za pravdu a zrušil jak stavební povolení, tak územní řízení. Není totiž jasné, zda tak velká budova může na pozemku stát a zda byly dodrženy limity územního plánu.

Projekt se dostal do patové situace, protože jesenický stavební úřad ještě předtím, než se prohlásil za podjatého, zastavil část stavby v suterénu, která probíhala v rozporu se stavebním povolením. Shodou okolností jsou to ale parkovací místa navíc, bez jejichž přidání neodsouhlasí změnu stavby město Jesenice.

Developer ale přesto ve stavbě pokračuje. Rušno je nejen na staveništi, ale i v okolí. Jak dopadl štáb pořadu Záhady Josefa Klímy, když přijel ke staveništi? To zjistíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované