Hlavní obsah

Diag Human uspěl, majetek Česka je ohrožen v další zemi

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Firma Diag Human uspěla ve sporu s ČR, tentokrát v Belgii.

Reklama

Odvolací soud v Belgii dal za pravdu společnosti Diag Human. Firma podle verdiktu tu má šanci na exekuci českého majetku.

Článek

Firma Diag Human, která se snaží v letitém sporu kvůli údajně zmařenému obchodu s krevní plazmou dostat v zahraničí k českému majetku, uspěla po Lucembursku také v Belgii.

Advokát Diag Human Jan Kalvoda Seznamu potvrdil, že právě belgický odvolací soud 12. listopadu vynesl konečný rozsudek a odmítl tak odvolání České republiky.

„Po výroku lucemburské justice je to už druhý konečný rozsudek v rámci Evropské unie,“ připomněl Kalvoda s tím, že právě v Lucembursku byl konečný nález pravomocně uznán již v roce 2017.

Ministerstvo zdravotnictví, které v této kauze Česko zastupuje, se chce proti rozhodnutí v Belgii ještě bránit.

„Rozhodnutí belgického soudu zatím nebylo ČR doručeno. Jakmile se tak stane, ČR se s rozhodnutím seznámí a nepochybně využije opravného prostředku k nejvyššímu soudu Belgie,“ uvedla pro Seznam mluvčí ministerstva Gabriela Štepanyová.

Pokud bude chtít firma Diag Human nějaký majetek v Belgii nyní obstavit, tak se proti tomu bude Česko podle Štepanyové veškerými právními prostředky bránit.

Právě v Lucemburku firmě Diag Human už v roce 2011 soud vyhověl a zmrazil veškeré peníze České republiky na účtech dvou bank. Po bezmála šesti letech ale soud v Lucembursku původní verdikt potvrdil. Rozsudek překvapil, protože až do té doby byla Česká republika v zahraničních sporech s Diag Human úspěšná.

A nyní tedy přišla další prohra pro Českou republiku. A to právě v Belgii, kde se firmě Diag Human také otevírá cesta k českým penězům.

Diag Human má totiž podle verdiktu šanci na exekuci českého majetku v Belgii. Zda tady má Česká republika nějaké peníze, však není jasné. Právě v Lucembursku nakonec nic na účtech nebylo.

„Pokud Česká republika zahájí stahování aktiv i z Belgie a posléze v celé Evropské unii, pak bude dalším otevřeným útěkem před věřitelem své pojetí právního státu a bude čelit všem reputačním a ratingovým rizikům,“ tvrdí Kalvoda s tím, že chtěl s vládou premiéra Andreje Babiše o tomto případu jednat. Žádnou reakci ale prý zatím nedostali.

Firma Diag Human naopak neuspěla v dalších zemích: v Rakousku, Švýcarsku, ve Francii a také v Nizozemsku.

Spor dále řeší třeba ještě soud v Lichtenštejnsku. Tady firma Diag Human prohrála u nejvyššího soudu, ale obrátila se ještě na Ústavní soud a ten dosud nerozhodl.

Soudní tahanice mezi firmou a Českem začala už v roce 1996 a předmětem pře je údajně překažený obchod s krevní plazmou.

Reklama

Doporučované