Hlavní obsah

Disney se vyhne kinům, novou verzi filmu Mulan vypustí online

Foto: The Walt Disney Company

Ilustrační fotografie.

Reklama

Premiéra očekávaného filmu Mulan byla kvůli pandemii koronaviru už několikrát odložena. Diváci trhák uvidí už brzy, ale v kinech to nebude. Společnost Disney oznámila, že snímek bude dostupný na streamovací platformě Disney Plus.

Článek

Remake Disneyho animovaného akčního filmu z roku 1998, jehož původní název zní Legenda o Mulan, bude k mání na platformě Disney Plus od 4. září 2020. Diváci za něj však musí zaplatit extra poplatek 30 dolarů (660 korun). Přitom měsíční předplatné služby je za sedm dolarů (154 korun).

Generální ředitel společnosti Disney Bob Chapek uvedl, že pandemie mediální skupinu donutila přemýšlet o různých přístupech, jak nejlépe doručit obsah ke spotřebitelům. „Mysleli jsme si, že je důležité najít alternativní způsoby, jak k nim tento výjimečný rodinný film přinést včas,“ řekl.

Nejistota ohledně otevření kin přiměla společnost k rozhodnutí přeskočit promítání filmu v kinech a poslat ho rovnou do nabídky zábavy Disney Plus, uvedl server CNN. Chapek dodal, že Mulan bude zároveň uveden i do otevřených kin, ale jen v místech, kde není služba Disney Plus dostupná. To by se mohlo týkat i Česka.

Společnost Disney původně plánovala premiéru filmu o čínské dívce, která se stane bojovnicí v císařské armádě, už na letošní březen. Kvůli koronaviru však musela své plány přehodnotit a odložila uvedení do kin na srpen a poté na neurčito.

Mulan však nebyl jediným snímkem, jehož uvedení do kin bylo odloženo. Podobný osud čekal například nové dílo Tenet režiséra Christophera Nolana a nejnovější díly Avataru a Star Wars, které se přesunuly o rok.

Disney se pro uvedení snímku na Disney Plus rozhodl poté, co se studio Universal dohodlo s největším provozovatelem kin na světě AMC, že budou moci vypustit své filmy na streamovací platformy krátce po jejich uvedení do kin. Nové filmy Universalu se tak na stříbrných plátnech budou těšit jen sedmnáctidenní slávě místo obvyklých 90 dnů, kdy je společnost uvolní pro streamování.

Zpráva o vydání Mulan přišla souběžně s oznámením čtvrtletních výsledků společnosti Disney, které ukázaly, do jaké míry pandemie zpustošila její mediální impérium. Firma oznámila, že ve třetím čtvrtletí tohoto roku vykázala čistou ztrátu téměř pět miliard dolarů.

Pandemie mediálního giganta donutila přerušit výrobu dalších filmů a také zavřít zábavní parky Disney Land. Finanční ředitelka společnosti Disney pro server CNN uvedla, že se v porovnání s loňským rokem příjmy Disney Landů propadly o 85 procent, což představuje ztrátu ve výši 3,5 miliardy dolarů.

Jediné, v čem společnost Disney během pandemie prosperovala, byla streamovací služba Disney Plus. Od listopadu 2019, kdy byla spuštěna, si získala 60,5 milionu předplatitelů. V Česku zatím dostupná není.

Reklama

Doporučované