Hlavní obsah

Disney zkouší prodávat filmy jinak. Novou éru otevře Mulan

Foto: Disney.com

Bojovnice z velkofilmu Mulan se objeví nejen na plátnech kin, ale také na streamovací platformě Disney+.

Reklama

Za 660 korun mohou předplatitelé platformy Disney+ zhlédnout premiéru filmu Mulan. Vypuštěním snímku online si firma otestuje, jestli tento způsob distribuce přiláká diváky a zda by se mohl stát budoucností filmového průmyslu.

Článek

Když společnost Disney oznámila, že nejnovější verzi filmu Mulan vypustí na své streamovací službě Disney+ a zájemci budou muset za jeho zhlédnutí zaplatit 30 dolarů (660 korun), mnoho lidí se divilo. Zároveň musí mít ještě předplacenou službu Disney+, která stojí sedm dolarů měsíčně (154 korun).

Mulan na platformě debutuje tento týden v pátek. Mediální konglomerát však uživatele zmátl. Nebylo jisté, zda si za zaplacenou částku mohou film jen „půjčit“, nebo jestli jim bude k dispozici kdykoli.

Server CNN uvedl, že pokud budou diváci chtít sledovat Disneyho nejnovější snímek, musí si ho odemknout v sekci, která se nazývá Premier Access. Film jim poté bude v této službě dostupný kdykoliv a předplatitelé si ho budou moct pustit kolikrát budou chtít.

„Jednou z výhod streamování je, že za zrušení služeb jsou nulové náklady. Spotřebitelé se mohou snadno přihlásit k odběru streamovací služby, když je k mání jejich oblíbená show, a pak ji vypnout, když skončí,“ uvedl analytik Bernie McTernan.

Vydání snímku Mulan není jen významným filmovým okamžikem, ale také pokusným králíkem pro firmu Disney. Snímek umožní nahlédnutí do budoucnosti filmového průmyslu, která by mohla znamenat vypouštění filmů online. Zároveň tím chce Disney motivovat lidi, aby si nezrušili předplatné platformy Disney+.

Mediální společnost tak experimentuje s novou formou distribuce premiér svých filmů. „Existuje velká šance, že by Disney mohl Mulan lépe zpeněžit s Premier Access,“ řekl McTernan.

Podle společnosti Disney je zatím otevřeno jen 62 procent amerických kin. Proto Disney film vypouští zároveň na svou streamovací platformu i na stříbrná plátna. Je však těžké říct, jaký dopad bude mít digitální verze filmu na podnikání.

„Pokud covid-19 způsobí, že většina kin zůstane zavřená, spuštění filmů přes Disney+ se zdá být nejlepším způsobem, jak se připojit k publiku a vydělat více peněz,“ řekl Zak Shaikh, viceprezident pro zábavu ve výzkumné mediální firmě Magid.

Natáčení filmu stálo 200 milionů dolarů (4,4 miliardy korun), což je částka, kterou může být těžké získat zpět. Hlavním důvodem spuštění snímku Mulan online bylo, aby se společnosti tato částka vrátila. Hollywoodské trháky jsou většinou posuzovány podle toho, kolik vydělají. Přestože Mulan je jedním z nejočekávanějších snímků letošního roku, záleží také na tom, jak velkým úspěchem bude pro společnost Disney.

Remake animovaného akčního filmu z roku 1998 bude mít premiéru 4. září. Jeho původní název zní Legenda o Mulan a patří do období takzvané disneyovské renesance. Vypuštění nové verze příběhu čínské dívky, která narukuje do armády místo svého otce, bylo několikrát odloženo ještě předtím, než Disney přišel s nápadem dát ho k dispozici online.

Reklama

Doporučované