Hlavní obsah

Dítě jako naplnění života v pandemii. Zájem o umělé oplodnění vzrostl

Foto: Profimedia.cz

Česká republika je v asistované reprodukci velmocí.

Reklama

Reprodukční kliniky evidují během pandemie nárůst žádostí o umělé oplodnění. Nejčastěji se jedná o ženy před čtyřicítkou, které chtějí zakládat druhou rodinu.

Článek

Pandemie koronaviru donutila mnoho lidí přemýšlet o svém rodinném životě. Týká se to i párů, které se pokouší založit rodinu a nejde jim to. Za covidový rok se zvýšil zájem o asistovanou reprodukci, a to dokonce až o 20 procent.

„Lidé v této době hledají naplnění někde jinde. Lidé přestali cestovat, protože to nejde, a tak chtějí zakládat rodinu. A další věc je, že jim zbývají peníze,“ vysvětluje důvody pro Seznam Zprávy doktor Štěpán Machač z olomoucké reprodukční kliniky IVF Clinic.

„Když pandemie začínala, tak jsme kliniku asi na dva měsíce úplně zavřeli. Po otevření jsme samozřejmě měli nárůst, ale ten nárůst zůstal a teď máme asi 80 nových žádostí za měsíc, což je o 20 procent více než dřív. Všechno jsou to Češi a část je i Slováků,“ pokračuje Machač. Zároveň však jedním dechem dodává, že zahraničních pacientů naopak logicky ubylo.

Celý článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Největší nárůst pacientů pak za poslední rok evidují u žen nad 37 let věku, které chtějí založit druhou rodinu s novým partnerem. Věk je ale přitom u žen obrovský problém, co se týče zakládání rodiny.

Věk není jen číslo

„Raději bychom léčili mladé pacientky s nějakým problémem než starší zdravé pacientky,“ vysvětluje Machač. Nejlepší věk pro otěhotnění pro ženy je podle Machače 28 let. „Většinou ale lidé pod třicet let vůbec nechodí,“ vysvětluje. U mužů se pak ideální věk hlídat nemusí, ale nad 50 let se podle Machače zvyšuje riziko, že dítě bude mít neurologické postižení.

U mladších lidí je podle Machače problém často na straně muže nebo nepravidelné menstruace ženy a problémy jako polycystické vaječníky. „Trochu je tam problém i netrpělivost. Podle definice neplodnosti by se ten pár měl asi dva roky snažit, bez toho aniž by si něco zjišťoval. A to nevydrží téměř nikdo,“ vysvětluje Machač.

Čím je žena starší, tím má menší šanci na otěhotnění a na to porodit zdravé dítě. Cílem léčby podle Machače není otěhotnět, ale porodit zdravé dítě. „Část těhotenství samozřejmě skončí potratem,“ vysvětluje.

„Na trend zvyšujícího se věku pacientů upozorňujeme, bohužel se k nám ale zpravidla dostávají lidé až příliš pozdě. Například šance, že zdravá žena ve 35 letech přirozeně otěhotní, je pouze přibližně 15-20 %,“ vysvětluje doktor Pavel Otevřel, vedoucí lékař kliniky reprodukční medicíny Reprofit.

Otěhotnět do 32 let, jinak zmrazit

Pokud je však žena přesvědčena, že chce dítě později, má možnost nechat si zmrazit vajíčka. „Snažíme se šířit osvětu, že by žena měla otěhotnět do 32 let a pokud nechce, tak má možnost si zmrazit vajíčka,“ vysvětluje Machač.

Přiznává ale, že z deseti žen si pro zmražené vajíčko přijde jen jedna, protože ostatní otěhotní přirozeně. Zároveň není proces zmrazování zadarmo a není ani nijak zvlášť příjemný, i když pro lékaře je to naprosto rutinní záležitost.

Úspěšnost zmražených vajíček závisí na věku, kdy si vajíčka žena nechá zmrazit, a na počtu zmražených vajíček. „Pokud si ve 25 letech necháte zmrazit deset vajíček, tak ta šance, že budete mít dítě, je 80 procent. Pokud si stejný počet necháte zmrazit ve 38 letech, tak ta šance bude 10 procent,“ vysvětluje Machač. Ideální je tak podle něj si nechat zmrazit vajíčka mezi 25. a 27. rokem v počtu deseti.

I zájem o zmrazování vajíček se během pandemie zvýšil, a to o 10 procent. „ Věk je také důvod, proč lidé nechtějí odkládat početí potomka až po skončení koronavirové pandemie. Ví totiž, že bojují o čas a za rok už by se jim dítě zplodit nepodařilo,“ vysvětluje Otevřel.

„Ta šance, že žena porodí zdravé dítě umělým oplodněním, se pohybuje okolo 30 procent v jednom cyklu,“ vysvětluje Machač s tím, že důležitou roli hraje opět věk ženy.

Samotný proces hradí zdravotní pojišťovna, a to celkem čtyřikrát. Pár pak musí doplácet mražení vajíček nebo vpich spermie do vajíčka, což je podle Machače zhruba 15 až 25 tisíc korun. „V České republice je to dobré. Jsme taková velmoc na asistovanou reprodukci,“ říká Machač.

Reklama

Doporučované