Hlavní obsah

Dítě ve školce v Brně mělo pozitivní test, část dětí jde do karantény

Foto: Mateřská škola DUHA

Brněnská školka, kde se objevila nákaza koronavirem.

Reklama

Pozitivně testováno na covid-19 bylo jedno dítě z Mateřské školy Duha v městské části Brno-Bystrc. Část dětí ze školky jde na 14 dní do karantény.

Článek

Zařízení informaci zveřejnilo na svém webu. „Ve spodní třídě (zelená + modrá) bylo dnes 28. 5. 2020 pozitivně testováno dítě na covid-19. Celá spodní třída je uzavřená a je na 14 dní v karanténě. Rodiče dětí ze spodní třídy budou kontaktováni KHS. Ostatní třídy zůstávají v provozu,“ uvedla školka na webu. Pracovnice školky uvedla, že nebudou poskytovat žádné informace a odkázala na web MŠ. Mateřská škola má kapacitu 76 dětí a na stránkách píše, že je naplněná.

Zřizovatelem mateřské školky je městská část. Starosta Bystrce Tomáš Kratochvíl (ČSSD) řekl, že rodiče provedli test a zjistili, že jejich dítě má covid-19 bezpříznakový, tak to nahlásili do školky.

Po oznámení rodičů učinila mateřská škola další kroky. „Školka to podle metodiky okamžitě nahlásila hygienické stanici, která rozhodla, že třída se ihned uzavře a všechny děti z té třídy mají čtrnáctidenní karanténu. Na test byly určeny dvě nebo tři vychovatelky, které v té třídě působí,“ uvedl starosta.

Podobný problém také v Praze.

Doplnil, že dalších se to zatím netýká, postup ale určuje hygienická stanice. „Paní ředitelka jednala velmi zodpovědně, ihned informovala všechny rodiče jak z dotčené třídy, tak i z vedlejších tříd. Je samozřejmě na rodičích, jestli dítě z vedlejších tříd ze školky odhlásí či neodhlásí. Podle metodiky máme třídy po 15 dětech a z těch dalších dvou tříd, kde nebyla nákaza, rodiče odhlásili tři děti,“ řekl starosta.

V Jihomoravském kraji bylo k dnešnímu ránu od začátku epidemie pozitivně testováno podle Ministerstva zdravotnictví 542 lidí. Pozitivně testovaných dětí je v kraji minimum. Podle posledních informací krajské hygienické stanice ze čtvrtečního podvečera bylo ve věkové kategorii do čtyř let sedm případů nemoci, v kategorii pět až devět let čtyři případy.

Reklama

Doporučované